Човекът, който иска да измести Реджеп Тайип Ердоган от лидерския

...
Човекът, който иска да измести Реджеп Тайип Ердоган от лидерския
Коментари Харесай

Кълъчдароглу за пръв път публично говори за алевитските си корени

Човекът, който желае да измести Реджеп Тайип Ердоган от лидерския пост в Турция, за първи път обществено приказва за алевитските си корени, съобщи " Политико ", отбелязвайки, че алевитите са главното религиозно малцинство в страната, което постоянно е ставало жертва на дискриминация.

Изявлението на Кемал Кълъчдароглу,, подсилен от шест опозиционни партии, беше направено във видеоклип в " Туитър ", гледан съвсем 20 милиона пъти за по-малко от 24 часа. Самият туит е прегледан към 70 милиона пъти.

Въпреки че множеството турци от дълго време знаят, че Кълъчдароглу произлиза от алевитското малцинство, решението му да подчертае своята еднаквост се възприема в огромна степен като зов за плурализъм и приемливост и опит да се отличи от Ердоган, който е базирал огромна част от политическата си кариера върху сунитската си еднаквост.

" Аз съм алевит. Аз съм откровен мохамеданин, който е учтив с вярата на пророка Мохамед и Али. Нашата еднаквост е това, което ни прави такива, каквито сме ", акцентира Кълъчдароглу.

Видеото до момента е харесано над 360 хиляди пъти, като доста алевити разясняват и показват своите прекарвания, свързани с дискриминация.

" Политико " отбелязва, че това е забележителна стъпка, защото алевитите постоянно са се опитвали да скрият своята еднаквост в страната с болшинство от мюсюлмани сунити, макар че съставляват, по някои калкулации, към 20 % от популацията, те не са публично приети от турската страна.

 Провалил се конкурент на Ердоган обърква сметките на Кълъчдароглу Провалил се конкурент на Ердоган обърква сметките на Кълъчдароглу

Наричан " Турският Ганди ", Кълъчдароглу, някогашен бюрократ, пуска видеоклипове от скромния си дом, постоянно от кухнята си, по време на политическата си акция.

Опозиционният претендент насочи апел към младежите, изключително гласуващите за първи път, които може да изиграят сериозна роля в изборите през май. " Готови ли сте да изкорените тази система? " попита той. " Хайде, младежи, да прекрачим този предел дружно ".

Кълъчдароглу напомни на младите гласоподаватели, че всеки глас е значим, с цел да може страната да бъде извадена " от нездравословните еретически диспути, от превърнатия в тресавище Близък изток " и да стигне там, където й е мястото ", съобщи турското електронно издание " Дувар ", представено от Българска телеграфна агенция.

" Вече няма да приказваме за идентичности, разлики и разделения ", а за достижения, общи фантазии и съвпадения. " Ще се присъедините ли към нашата експедиция за смяна? Ще застанете ли с мен в тази смяна? Ще предпочетете ли една почтена и морална система вместо тази, която споделя " не " на алевитите? ", пита още във видеото той. Междувременно демонстрират, че Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването губят поддръжка заради влошаващите се стопански условия и неприятното ръководство на пагубното, което удари югоизточната част на страната през февруари.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР