Човекът е създаден не за да влачи вериги, а да

...
Човекът е създаден не за да влачи вериги, а да
Коментари Харесай

10 факта за живота и творчеството на Виктор Юго

„ Човекът е основан не с цел да влачи вериги,
а да лети над земята, необятно разперил криле. “
Виктор Юго

Виктор Юго е френски публицист, стихотворец, драматург, художник и изтъкнат държавник. Той дава своя принос както в литературата, по този начин и в политическия живот на Франция през 19 век. Неговите най-известни произведения са „ Парижката Света Богородица “ и „ Клетниците “. Според историците Виктор Юго има доста гении, а държанието му е извънредно ексцентрично.

Юго е роден на 26 февруари 1802 година в Безансон, област Франш Конте (днес Бургундия-Франш Конте). Той е най-малкото от три деца в фамилията на Жозеф Леополд Сижисбер Юго, военачалник от армията на първата империя и на Софи Требюше.

Днес ви представяме 10 забавни и малко известни обстоятелството за живота и творчеството на Виктор Юго.

1. Театър и случки

Между 1830 и 1843 година Виктор Юго е отдаден съвсем напълно на театъра, въпреки че продължава да разгласява и лирика. През 1833 година той се среща с актрисата Жулиет Друе, с която претърпяват случка и тя му посвещава живота си. Друе избавя Виктор Юго от арест по време на преврата от 1851 година, а той ѝ посвещава доста стихотворения. В същото време тя не е единствената държанка, която Юго посещава.

2. Три отхвърли от Френската академия

Юго кандидатствал три пъти във Френската академия за езици и не бил одобряван, романтизмът по това време бил отхвърлян от критиците. В последна сметка бил определен през 1841 година и по този начин почнала политическата му кариера. Той се сприятелил с крал Луи-Филип и през 1845 година получил благородническа купа, опцията да приказва срещу смъртното наказване и обществената неправда. Той бил ревнив бранител на свободата на словото. През 1848 година Юго бил определен за член на Националната Асамблея.

3. Заточение след Френската гражданска война

След края на Френската гражданска война през 1851 година Юго се оповестил за зложелател на Франция и самичък си наложил заточение. Първо отишъл в Брюксел, по-късно в Джърси и най-после в Гърнзи преди да се върне във Франция през 1870 година Той не съумял да участва на погребението на жена си Адел през 1868 година, тъй като бил на изгнание.

4. Отнема му над 30 години, с цел да приключи „ Клетниците “

Виктор Юго замисля написването на „ Клетниците “ още през 30-те години на 19 век. Идеята за романа, показващ обществената неправда, се появява година след публикуването на „ Парижката Света Богородица “. Той обаче съумява да приключи книгата чак през 1862 година, а самото писане му лишило цели 17 години.

5. Интересен трик при липса на ентусиазъм

 10 обстоятелството за живота и творчеството на Виктор Юго

Като всяка креативна персона, Виктор Юго от време на време губел ентусиазъм или не намирал идващите подобаващи думи при писане. В такива моменти обаче той употребявал забавен метод за справяне със обстановката. Събличал всичките си облекла и се заключвал в стаята си единствено с бял лист и химикал, след което вдъхновението се завръщало.

6. Една от най-дългите книги

Най-известният разказ на Виктор Юго – „ Клетниците “, е измежду най-дългите книги, писани в историята на литературата. Книгата е на 20-то място в листата с дължина от 655 478 думи. Версията, която прави „ Уест Енд “, пък е най-дългият мюзикъл.

7. Първа брачна нощ

Виктор Юго се оженил за Адел Фуше през 1822 година, когато и двамата били на 20 години. Той споделя, че през първата брачна нощ със брачната половинка си са правили обич цели девет пъти. Жена му изгубила интерес и наслаждение от секса, а след раждането на петото им дете, отказала изрично интимни милувки. Техният брак продължава 46 години до гибелта на Фуше през 1868 година.

8. Бляскав рожден ден

По мотив 79-ия рожден ден на Виктор Юго се състоял един от най-големите паради в историята на Франция. Той желал да означи „ влизането в осемдесетте “, а тържеството било блестящо и в действителност зрелищно. 500 000 души минали около къщата на писателя, който ги приветствал дружно с внуците си. Твърди се, че тържеството е било съпроводено от петхиляден оркестър, който свирел националния химн.

9. Изпратен с почести

Правителството не одобрило молбата на Юго за непретенциозно заравяне. Хората, които се стекли, с цел да се сбогуват с великия публицист били толкоз доста, че погребението траяло шест часа. Неговото тяло било положено под Триумфалната арка, а множеството отишло да му отдаде последна респект, вървяло оттова до Пантеона, където бил заровен. Той бил положен паралелно до Александър Дюма и Емил Зола.

10. Провъзгласен за светец

Четири години след гибелта си Виктор Юго е провъзгласен за светец във Виетнамския район, сливащ будизъм, таотизъм, християнство и ислям. Религиозното придвижване се назовава Као Дай и е основано през 1926 година. Юго е измежду първите му светци, паралелно с Буда, Исус Христос, Юлий Цезар, Мохамед, Конфуций и др.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР