Човек в Южен Сенегал си е поставил амбициозната задача да

...
Човек в Южен Сенегал си е поставил амбициозната задача да
Коментари Харесай

Как се засаждат пет милиона дървета за пет години

Човек в Южен Сенегал си е сложил амбициозната задача да засади пет милиона дървета през идващите пет години. Този визионерски проект решава да реализира Адама Диеме. Това се случва, когато се завръща вкъщи в района Казаманс през 2020 година след няколко години работа в Европа.

48-годишният мъж е шокиран, че в селата, които в младостта му са били обитаеми със стотици великански дървета, в този момент са останали единствено шепа, в случай че изобщо има такива.

" В някои села не можете да намерите нито едно дърво. Режат ги, само че не мислят да засаждат още веднъж ", споделя той пред BBC.

В цяла Африка опустиняването е една от аргументите за обезлесяването, само че в тази област, по обширната простор на река Казаманс, е по-вероятно дърветата да са били изсечени за строителни цели - изграждане на къщи или за произвеждане на дървени въглища.

Диеме, който в този момент работи като началник на планове за испанска неправителствена организация в Казаманс и е доброволец като инструктор по земеделие, е решен да промени всичко това.

Без огромни ресурси от благосъстояние, той стартира да събира пари, с цел да трансформира фантазията си в действителност - и употребява 5000 $ от личния си джоб, с цел да даде подтик на самодейността.

Той работи интензивно, с цел да се ангажира с общностите в целия район и да доближи до дами, за които знае, че ще могат да се оправят с предизвикването да провеждат всеобщото засаждане на дръвчета. Това, което Диеме прави, е да съчетае пристрастеността си да засажда дървета, като оказва помощ на дамите да придобият умения да станат дребни фермери и да продават продукцията си на локалните пазари.
 Снимка 600779
 

" Първоначално не знаехме по какъв начин да засадим семената и какво да създадем, с цел да отгледаме културите. Сега имаме всевъзможни типове плодове за продажба на пазара и не сме подвластни от никого. Сега всички имаме сметка в банката и никой не може да ми каже какво мога и какво не мога да върша. Това е брилянтно ", споделя Сафи Йету - една от локалните жителки.

Проектът на Диеме е прочут като Ununukolaal, което на локалния език значи " Нашите дървета ". Засаждат се до 12 типа - от палми и тамаринди до капок и лимонови дървета. Какво дърво тъкмо ще се засади зависи от потребностите на общността и терена.

През последните три години са засадени 142 000 дръвчета. Ако Диеме желае да реализира задачата си през идващите пет години обаче, би трябвало да свърши още доста работа. Той и партньорката му Йоланда Перенигес обаче не се обезсърчават.

Перенигес работи като шивач и играе основна роля в организирането на средствата, като основава тениски, които се продават главно в чужбина за 15 $. С още една нейна колежка те работят в дребна работилница с две шевни машини, с цел да ги изработят от локален плат, върху който е зашито характерно изображение на баобаб. Всяка продадена тениска оказва помощ да бъдат закупени 15 фиданки.
 Снимка 600780
 

" Избрах баобаба, защото той е знак на африканско дърво ", споделя Перенигес. " Страхотно е да знам, че тези тениски отиват по целия свят, в Европа и даже в Канада, с цел да оказват помощ за реализирането на плана. "

Засаждането на дърветата е от основно значение за локалното население, тъй като без дървета, които да служат като преграда за доста от селата, в случай че реката прелее, може да се стигна до заличаване на всички къщи там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР