Човек в Южен Сенегал си е поставил амбициозната задача да

...
Човек в Южен Сенегал си е поставил амбициозната задача да
Коментари Харесай

Как се засаждат пет милиона дървета за пет години

Човек в Южен Сенегал си е сложил амбициозната задача да засади пет милиона дървета през идващите пет години. Този визионерски проект решава да реализира Адама Диеме. Това се случва, когато се завръща вкъщи в района Казаманс през 2020 година след няколко години работа в Европа.

48-годишният мъж е шокиран, че в селата, които в младостта му са били обитаеми със стотици великански дървета, в този момент са останали единствено шепа, в случай че изобщо има такива.

" В някои села не можете да намерите нито едно дърво. Режат ги, само че не мислят да засаждат още веднъж ", споделя той пред BBC.

The Senegal man on a mission to plant five million trees
— BBC News (World) (@BBCWorld)
В цяла Африка опустиняването е една от аргументите за обезлесяването, само че в тази област, по обширната простор на река Казаманс, е по-вероятно дърветата да са били изсечени за строителни цели - изграждане на къщи или за произвеждане на дървени въглища.

Диеме, който в този момент работи като началник на планове за испанска неправителствена организация в Казаманс и е доброволец като инструктор по земеделие, е решен да промени всичко това.
 Johnny, Kickstarter и обувките, които се трансформират в ябълкови дървета
Обувките, които се засаждат

Всеки чифт = ябълково дърво

Без огромни ресурси от благосъстояние, той стартира да събира пари, с цел да трансформира фантазията си в действителност - и употребява 5000 $ от личния си джоб, с цел да даде подтик на самодейността.

Той работи интензивно, с цел да се ангажира с общностите в целия район и да доближи до дами, за които знае, че ще могат да се оправят с предизвикването да провеждат всеобщото засаждане на дръвчета. Това, което Диеме прави, е да съчетае пристрастеността си да засажда дървета, като оказва помощ на дамите да придобият умения да станат дребни фермери и да продават продукцията си на локалните пазари.
 Снимка 600779

" Първоначално не знаехме по какъв начин да засадим семената и какво да създадем, с цел да отгледаме културите. Сега имаме всевъзможни типове плодове за продажба на пазара и не сме подвластни от никого. Сега всички имаме сметка в банката и никой не може да ми каже какво мога и какво не мога да върша. Това е брилянтно ", споделя Сафи Йету - една от локалните жителки.

Проектът на Диеме е прочут като Ununukolaal, което на локалния език значи " Нашите дървета ". Засаждат се до 12 типа - от палми и тамаринди до капок и лимонови дървета. Какво дърво тъкмо ще се засади зависи от нуждите на общността и терена.
 Кралица Елизабет, платиненият ѝ празник и засаждането на милион дървета
Забележителната работа, която кралица Елизабет е свършила

Какво свързва актрисата, изиграла две кралици, и кралица Елизабет

През последните три години са засадени 142 000 дръвчета. Ако Диеме желае да реализира задачата си през идващите пет години обаче, би трябвало да свърши още доста работа. Той и партньорката му Йоланда Перенигес обаче не се обезсърчават.

Перенигес работи като шивач и играе основна роля в организирането на средствата, като основава тениски, които се продават главно в чужбина за 15 $. С още една нейна колежка те работят в дребна работилница с две шевни машини, с цел да ги изработят от локален плат, върху който е зашито характерно изображение на баобаб. Всяка продадена тениска оказва помощ да бъдат закупени 15 фиданки.
 Снимка 600780

" Избрах баобаба, защото той е знак на африканско дърво ", споделя Перенигес. " Страхотно е да знам, че тези тениски отиват по целия свят, в Европа и даже в Канада, с цел да оказват помощ за реализирането на плана. "
 Замърсяването на въздуха, механичните дървета и това ли е спасението от въглеродния диоксид
Механичните дървета, които ще прочистват въздуха

По-ефективни ли са от същинските

Засаждането на дърветата е от основно значение за локалното население, тъй като без дървета, които да служат като преграда за доста от селата, в случай че реката прелее, може да се стигна до заличаване на всички къщи там.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР