Човек трябва да се научи да разпознава, управлява и трансформира

...
Човек трябва да се научи да разпознава, управлява и трансформира
Коментари Харесай

Терапевт: Човек трябва да се научи да разпознава, управлява и трансформира емоциите си

Човек би трябвало да се научи да разпознава, ръководи и трансформира страстите си. Това сподели терапевтът и съветник по личностно развиване Евдокия Кукова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Емоционалният свят на детето до 7-годишна възраст се образува от страстите на майката. " Майката дава образец на детето си по какъв начин се грижи за себе си, какви са взаимоотношенията с таткото, по какъв начин приема живота изобщо. Това образува модел, който детето съблюдава. Когато пораснем, значително ние не знаем за какво изпитваме избрани страсти. Ние сме привикнали по табиет да реагираме на избрани обстановки по даден прочувствен метод и това доста постоянно ни блокира. Но това не е наложително да са нашите страсти. Това, което сме приели като реакция от мама и баща, излиза на напред във времето “, добави Кукова.

Първичните реакции на яд са знаци за това, че не сме наясно със своя прочувствен свят. " В момента, в който се появят, би трябвало да се замислим за какво. Проблемът не е в другия човек. Той е нашето огледало и подбудител ние да се променяме и той ни алармира. В момента, в който има реакция, има его. Щом има его, значи има проблем, върху който би трябвало да се работи “, изясни терапевтът.  

Когато се сътвори конфликтна обстановка, би трябвало да се дистанцираме от нея, да си дадем време, да погледнем в профил и да вземем обективно решение. " Когато отмине обстановката е значимо да се замислим и да стартираме да работим, с цел да предотвратим идващите сходни обстановки. Няма по какъв начин без да прекъснем и трансформираме страстите да променим нещата “, акцентира Евдокия Кукова.

За да развием капацитета си, би трябвало да се научим да споделяме с егото си, да го управляваме и направляваме. " Можем да го разпознаем, когато се обидим, когато упрекваме, когато съдим, когато се опитваме да наложим и да направляваме. Егото има тежък привкус “, уточни терапевтът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР