Човек прекарва повече от три часа, за да произнесе най-дългата

...
Човек прекарва повече от три часа, за да произнесе най-дългата
Коментари Харесай

Най-дългата дума в света има 189 819 букви

Човек прекарва повече от три часа, с цел да произнесе най-дългата дума в света.

Започваща с Methionyl… и завършваща на …isoleucine, на български – „ Метионилтреонилтреонилглутаминамиларгинил ….(общо 189 819 букви и завършваща на)…. изолевцин “ е химичното название на „ титин “ – най-големия прочут протеин.

Със своите 189 819 букви, това е най-дългата дума в света.

Вижте по какъв начин наподобява тя на британски език:

Най-дългата дума.pdf

Вижте по какъв начин се произнася най-дългата дума в света тук:

https://www.vbox7.com/play:b73abf62dc

В предишното обаче се оспорва дали това е същинска дума или не – тъй като протеина е кръстен на химикалите, участващи в него.

Най-дългата дума в Оксфордския британски речник е “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis ” с дължина 45 букви, на български „ пневмонултрамикроскопиясиликовулканокониоза “.

Както множеството от вас знаят най-дългата дума в България е „ Непротивоконституционствувателствувайте “, която е надалеч от „ дължината “ на най-дългата дума в света!

Всеки език си има своите най дълги думи. Вижте публицистите от Euronews, които бяха помолени да намерят най-дългата дума на техните езици и да я произнесат пред камера.

Така да вземем за пример най-дългата дума в турския език е:

„ muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz “ – в дословен превод, значи следното – сякаш сте едно от нещата, които не можем да обезсилим.

Най-дългата дума на немски наподобява по този начин:

„ Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaf “ – име на корабна компания.

Испанската най-дълга дума е леко по-късичка:

„ electroencefalografista “ – експерти по електроенцефалография.

Датският език разрешава съществителните да се сплотяват, което значи, че думите могат да бъдат случайно дълги. Въпреки това, най-дългата дума, която е била употребена на процедура, е „ Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode “: Период от време, когато планирането в практиката на доктор експерт е нормализирано.

На съветски език е: „ четирихпятидесятисемимиллиметровый “, което е наименованието на вид ръка, се смята за най-дългия непросветен термин.

Според рекордите на Гинес, гръцка дума със 172 букви, която съдържа цяла рецепта, е най-дългата дума, появявана в миналото в литературата.

На маджарски:

„ Eltöredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek “

Най-дългата дума във Англия е уелското име на селото „ Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch “, постоянно кратко, и разбираемо, до „ Llanfair PG “.

Най-дългата дума на арабски, жестоко се превежда като въпроса: „ Дадохме ли ви правото да употребявате вода? “ Често срещано неправилно разбиране е, че деветбуквената дума, която значи „ по този начин той ще ви избави от тях “, е най-дългата дума в арабския език, само че това е най-дългата дума в Корана.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР