Човек откраднал интелектуална собственост (Асен Василев - б.р.), което е

Човек откраднал интелектуална собственост (Асен Василев - б.р.), което е ...

ИТН обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост


Човек откраднал интелектуална собственост (Асен Василев - б.р.), което е доказано в лондонски съд, не трябва да бъде български министър. Когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Това заяви депутатът от ИТН Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание.

Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на ДБ Христо Иванов прочете декларация от името на ПГ, с която заяви амбиции и желание за намеса по отношение на състава на бъдещия Министерски съвет, личности и постовете. 4 дни преди тази декларация по инициирана от ИНТ среща се срещнаха двете партии. Тогава ДБ заявили, че нямат претенции относно личностите на бъдещата изпълнителна власт, припомни Тошко Йорданов.

ИТН не знаят какво се е случило през последните 4 дни. Христо Иванов не просто си позволил да каже имена, но посочил и конкретни личности за бъдещия проектокабинет - Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков.

Какво се случи през тези 4 дни, че ДБ се отметнали от своята позиция, да задава претенции и да реди кабинет, без да е силата, спечелила изборите, недоумява Йорданов. Какви игри се играят в 46-то Народно събрание. Ние отскоро сме политици и тове е мръсна игра, която се играе от мръсни хора. Ние няма да играем по вашите правила, даде да се разбере Тошко Йорданов

"Господин Христо Иванов и Мая Манолова с действията си карате Борисов да се радва, защото водите страната до следващите избори. Вие не го разбирате или ако го разбирате и ако продължавате така, това ще се случи и вие ще се виновни", отсече Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов се обоснова за обвинението спрямо Асен Василев:

През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни болите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие, отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора, той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, започва да развива абсолютно същата дейност като първата и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код, откраднат от компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

"Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър", посочи Йорданов.

Депутатът от ИТН заяви, че разбира смисъла на думата симпатия, разбира, че един човек може да е симпатичен, но когато говори за хора, които носят обществена отговорност, предпочитат професионалисти, които нямат проблеми със закона. "Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", призова Йорданов.

Източник: news.bg