Човек от „свитата“ на Кирил Петков е на мушката на

...
Човек от „свитата“ на Кирил Петков е на мушката на
Коментари Харесай

Човек от „свитата“ на Кирил Петков на мушката на прокуратурата за „златните паспорти“

Човек от „свитата“ на Кирил Петков е на мушката на прокуратурата в следствието за „златните паспорти“. Става дума за шефа на Агенцията по вложенията Стамен Янев, за който преди дни депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид попита: „Дали това лице е от свитата на цар Киро?“

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане във връзка със сигнал за придобиване на българско поданство по натурализация посредством вложения, изясни през днешния ден представителят й Христо Кръстев.

Ще се проверява проведена незаконна група, работила в интервала 2015-2021 година, в която вероятно са взели участие и чиновници на Българската организация за вложения /БАИ/, сподели Кръстев.

Той не отговори на въпрос дали Стамен Янев, който е изпълнителен шеф на БАИ, ще бъде притеглен към отговорност. „ Разследването е в ранен стадий, когато установим всички обстоятелства ще притеглим виновното лице“, разясни Кръстев.

Сигналът, който е мотив за образуването на делото, е подаден точно от депутата Хамид Хамид. Преди дни той описа какво се съдържа в него.

В сигнала се твърди, че над 120 лица, главно китайци, част от които работят за китайските специфични служби, и руснаци са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници. Превъртали са едни и същи суми през една банка от един на различен, заяви Хамид. И добави: „ Само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивавания от 2015 година до 2021 г.“

„ Посочват се тримата медиатори, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат подписани контракти. Много забавно е, че всички вложения са на стойност 1 милион и 1 лв..

Едни и същи са, огледални са и всички документи са издавани от лицето Стамен Янев.

Оказва се, че господин Стамен Янев е Вечната Амбър в Агенцията за задгранични вложения. Въпреки че е заемал тази служба при ръководството на ГЕРБ. Същият още веднъж е назначен в Агенцията за задгранични вложения като изпълнителен шеф и от един длъжностен министър на стопанската система. Да ви кажа ли кой? Цар Киро! И през днешния ден това лице извършва тези пълномощия.

Същият беше награден с пост на ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване и тук изскачат и въпросите: Дали това лице има тези близки връзки със служебният министър на стопанската система, през днешния ден министър-председател на Република България? Дали това лице е от свитата на цар Киро?

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дни капиталов документ на Цар Киро,

който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде много бързо и за това има четири изявления в медиите “, разкри Хамид Хамид. Изскачат въпроси за връзките на господин Стамен Янев с министър-председателя.

И добави: „ Особено притеснително е, че законодателните ни начинания, с които желаеме цялостна инспекция на целия този развой, на цялата тази спекулация със „ златни паспорти ”, се прикрива от ръководещото болшинство. Те отхвърлиха нашия план, нашето предложение за инспекция и в този момент виждаме за какво – те прикриват дейности на лица, които са директно свързани с ръководещите през днешния ден. Ние ще стигнем до край с тези инспекции. Ще покажем на обществеността какво крият, от какво се тормозят. “

Самият Стамен Янев свика през днешния ден брифинг, с цел да изясни позицията си.

„От през вчерашния ден сме получили нужните претенции от прокуратурата, приготвяме документите, ще предоставим цялостната информация и достъп. Кабинетът на шефа на Агенцията по вложенията е прекомерно дребен, с цел да побира каквито и да е документи. Те са в постройката, сътрудниците ще създадат цялостно досие, което ще бъде предоставено на способените органи. Агенцията нито издава визи на чужденци, нито показва средства, нито управлява лицензирани финансови институции, не издава документи за непрекъснато престояване, нито има общо със „ златния паспорт “, уточни той.

„Не издаваме „златни паспорти“, а само удостоверения, с които да се кандидатства по съответната процедура“, обясни той.

Стамен Янев съобщи, че не Българската организация за вложения само удостоверява обстоятелството на осъществената инвестиция – нито ревизира хората, нито издава непрекъснато престояване. И акцентира, че „няма мотив за притеснение“.

„Съвсем други процедури имат фирмите да създадат вложения и да получат документ за клас вложител, според Закона за поощряване на вложенията. Ние не получаваме информация кой е получил паспорт и кой не е“, разяснява още изпълнителният шеф. „Лицето е задължено, в случай че има изменение в събитието, да осведоми организацията – тогава се уведомяват способените институции, че има смяна в обстоятелствата“, уточни той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР