Човек не може да бъде задължен да изпълнява една длъжност,

...
Човек не може да бъде задължен да изпълнява една длъжност,
Коментари Харесай

Ще приеме ли президентът оттеглянето на главния секретар на МВР

„ Човек не може да бъде длъжен да извършва една служба, на която явно не желае да бъде повече. Ситуацията е такава, че той няма по какъв начин да работи дейно в такава среда. Чест му прави, че самичък си подава оставката и се пробва да излезе от обстановка, в която президента го слага ”. Това съобщи в ефира на NOVA политологът Стойчо Стойчев във връзка вчерашната оставка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Припомняме, че вътрешният министър Калин Стоянов изпрати стимулирано искане до Румен Радев за освобождението на Петър Тодоров. Държавният глава обаче отхвърли да го освободи. Малко по-късно Тодоров  подаде оставка.
 
„ Президентът не предстои на подобен вид надзор, какъвто държавните управления в парламентарната народна власт и не дава пояснение за това, което прави ”, уточни още политологът.

„ Той подава оставка, с цел да позволи институционален конфликт сред държавното управление и президента. Ролята на президента е друга от това да упражнява изпълнителна власт ”, уточни политологът.

Според Стойчев Радев „ подтиква ръководещото болшинство да промени съответните закони и да изключи президента от съгласувателните процедури, в които беше включен преди няколко години поради назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС ”.

„ Правилникът за активността на Министерски съвет и неговата администрация изисква авансово координиране преди да бъде оповестено решението държавното управление да желае отстраняването на основния секретар на Министерство на вътрешните работи ”, уточни Наталия Киселова, специалист по конституционно право.
Указът за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, който подаде оставка, ще бъде публикуван в 7- дневен период, уточни още тя.
На въпрос кой ще замести Тодоров, Киселова уточни: „ Много е допустимо президента да не съгласува името. Както и основният секретар сподели, това, което беше казано в записа, е проект, по който настоящето държавно управление върви ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР