Човек, който е роден като жена, но по-късно става мъж

...
Човек, който е роден като жена, но по-късно става мъж
Коментари Харесай

Майка ли е транссексуален мъж, който ражда дете? Да, каза английски съд

Човек, който е роден като жена, само че по-късно става мъж и ражда дете, в правно отношение би трябвало да бъде считан за майка, реши британският върховен съд, представен от " Ройтерс ".

Фреди Макконъл, транссексуален мъж, изискал да бъде приет за татко на сина си, роден предходната година, в акта за раждане, само че му било казано, че би трябвало да бъде посочен като майка.

Макконъл прибегнал до правосъдни дейности, с цел да спре решението, заявявайки, че то нарушава неговите права и тези на сина му. Съдия Андрю Макфарлейн обаче отвърли изказванието и заключи, че Макконъл е майката.

" Сега е медицински и правно допустимо за даден човек, чийто пол е приет по закон като мъжки, да забременее и да роди дете ", уточни Макфарлейн. " Макар полът на този човек да е мъжки, неговият наставнически статут, който произтича от биологичната му роля при раждането, е този на майка. "

Макконъл, роден като жена, почнал да живее като мъж, когато бил на 22 години. По-късно минал през двойна мастектомия и терапия с тестостерон. Официалните му документи били изменени, с цел да демонстрират, че полът му е мъжки. През 2016 година прекъснал лечението с тестостерон и забременял посредством вътрематочна инсеминация, употребявайки донорска сперма. Детето му се родило през януари 2018 година

Групата деятели Stonewall дефинира решението като надълбоко разочароващо и съобщи, че законът има обезверена потребност от осъвременяване. " Смятаме, че решението е една пропусната опция да се изпрати позитивно обръщение ", разяснява Лаура Ръсел, шеф по връзките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР