Човечеството видя как изглежда най-голямата буря с Слънчевата система. Космическата

...
Човечеството видя как изглежда най-голямата буря с Слънчевата система. Космическата
Коментари Харесай

Вижте най-голямата буря в Слънчевата система



Човечеството видя по какъв начин наподобява най-голямата стихия с Слънчевата система. Космическата сонда „ Джуно”предостави изумителни фотоси на Голямото алено леке на Юпитер. То е считано за най-голямата стихия в Слънчевата система.

Голямото алено леке е ситуирано на 22° южно от екватора. Бурята се разгръща на 24–40 000 км. в посока изток-запад и близо 13 000 км. север-юг или тя е почти 2 пъти по-голяма от Земята.



Тъй като Юпитер е газов колос (планета, състояща се от водород и хелий, с ядро, формирано от канара и лед), такива стихии са постоянно срещани там.
Огромната стихия е известна на астрономите към този момент повече от 300 години. За първи път е следена и разказана от италианския астроном, инженер и астролог, Джовани Доменико Касини. Това е станало през 1665 година

Мисията "Джуно " (Юнона), водена от НАСА, направи зашеметяващи фотоси на Голямото алено леке по време на прекосяването на сондата. Изпратена през 2011 година, въпросната сонда навлезе в орбита на Юпитер през юли 2016 година след съвсем 3 милиарда километра пътешестване и минава край аленото петното на всеки 53 дни.



“Джуно” прелетял над огромната алена стихия на височина към 9000 км. Космическият уред предава данни на Агенцията за наблюдаване на дълбокия Космос в Голдстоун, Калифорния.
Ексклузивните фотоси разкриват освен размера на бурята, само че също по този начин и изключителния ѝ, яркочервен цвят. "Това, което ми направи голямо усещане, е нейната хубост ", сподели Джаред Еспли, академик към програмата "Джуно ".



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР