Човечеството със собствени ръце си копае гроба и може да

...
Човечеството със собствени ръце си копае гроба и може да
Коментари Харесай

Според Стивън Хокинг има четири сценария за края на света!

Човечеството със лични ръце си копае гроба и може да приключи своето битие по най-различни способи – английският академик проф. Стивън Хокинг мислеше по този начин. Днес ще ви напомним неговите забавни хрумвания за края на света.

В лекции пред ВВС Хокинг споделя, че бъдещето развиване на науката и технологиите „ ще сътвори нови благоприятни условия всичко да се трансформира в прахуляк “.

„ Макар че шансът за злополука на цялата планета Земя във всяка настрана взета година да е много невисок, с времето той се усилва и след хиляди или няколко десетки хиляди години ще стане на практика наложителност “, счита професорът.

Впрочем Хокинг е предупреждавал доста пъти за това. Той е посочил най-малко четири благоприятни условия за крах на човечеството от личните му ръце.

Изкуственият разсъдък

Стивън Хокинг счита, че опитите да се сътвори неестествен разсъдък заплашват съществуването на самото човечество.

„ Развитието на пълностоен изкуствен интелект може да значи завършек на човешката раса “, споделя той пред Военновъздушни сили през 2014 година. Ученият признава, че основаването на примитивни форми на изкуствен интелект са се оказали доста потребни, само че показва опасения по отношение на основаването на разсъдък, който ще подхожда на човешкия или даже ще го надмине.

„ Той ще стартира да се развива независимо и ще се трансформира с все по-нарастваща скорост – счита Хокинг. – А хората, лимитирани от скоростта на биологичната еволюция, няма да могат да се състезават с него и доста скоро ще бъдат сменени. “

 Thinkstock

Проф. Хокинг не е единственият, който се притеснява от изкуствения разсъдък. В Холивуд изкуственият разсъдък постоянно се показва като зло – да вземем за пример във филмите „ 2001: Космическа авантюра “, „ Военни игри “, филмите за Терминатор, „ Аз роботът “ и други

Ядрена война

Впрочем, в случай че не ни погубят основаните от нас рационални машини, ние сме в положение сами да си подсигурим заличаване.

„ Един от основните дефекти на човечеството, които бих желал да поправя, е експанзията – споделя Хокинг в лекция в Музея на науката в Лондон. – За пещерните хора това е било предимство – експанзията им е пособия да си подсигурят храна, да отвоюват територия или сътрудник за продължение на рода, само че през днешния ден тя заплашва да унищожи всички нас. “

Съвременните оръжия за всеобщо поразяване са способни неведнъж да унищожат целия живот на Земята, а тяхното разпространяване се счита за международен проблем.

 Thinkstock

„ Голяма нуклеарна война би станала краят на цивилизациите и допустимо – на самото човечество “, отбелязва професорът.

Вируси, основани от генното инженерство

Ядреното оръжие, при цялата му страшна мощ, може да не се окаже най-ужасният метод за самоизтребление на човечеството.

През 2001 година Хокинг съобщи пред Daily Telegraph, че човечеството може да загине от основани от самото него вируси. Още тогава професорът предизвести, че създаването на смъртоносни вируси може да докара до злополука.

„ В дълготрайна вероятност повече ме тревожи биологията. За основаването на нуклеарно оръжие са нужни огромни фабрики, а генното инженерство може да се прави и в дребна лаборатория. А не всяка лаборатория може да се следи. Затова заплахата се състои в това, че инцидентно или съзнателно ние можем да създадем вирус, който да ни погуби – споделя професорът пред вестника. – Не считам, че човечеството ще преживее идващото хилядолетие, в случай че не се разселим в Космоса. На една планета може да се случат прекомерно доста случайности, способни да погубят живота. “

 Thinkstock

На тази тематика Холивуд също е снимал значително филми, да вземем за пример „ Дванайсет маймуни “, „ Възходът на планетата на маймуните “, „ Заразно зло “, в които става дума за опасността, която съставляват създаваните от индивида вируси.

Глобално стопляне

„ Едно от най-сериозните последици от нашата активност е световното стопляне, провокирано от нарастването на въглеродния диоксид в атмосферата при изгаряне на изкопаеми типове горива. Опасността тук се заключава в това, че растежът на температурите може да стане самодостатъчен, в случай че това към този момент не се е случило. "  – по този начин разказва Хокинг апокалиптичното бъдеще в документалния филм с Леонардо ди Каприо „ Единадесет часа “ –   " Сушите и изсичането на горите ще доведат до такава степен, че все по-малко въглероден диоксид ще се гълтам от атмосферата. Топенето на ледовете в Арктика и Антарктида ще докара до намаляване на равнището слънчева сила, отразявана в Космоса, което ще докара до по-нататъшен растеж на температурите. “

 Thinkstock

„ Ние не знаем дали в миналото ще спре процесът на световно стопляне, само че в най-лошия случай Земята ще замязя на Венера, където температурата на повърхността доближава 250 градуса и валят дъждове от сярна киселина. И човечеството в такива условия няма да оцелее. “ – обобщи Хокинг.

 Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР