Човечеството е пред нов етап в развитието си, който ще

...
Човечеството е пред нов етап в развитието си, който ще
Коментари Харесай

Революцията идва: „AI тревожността“ набира скорост в обществото

Човечеството е пред нов стадий в развиването си, който ще промени радикално всички сфери на живота.

Според мнозина всеобщото навлизане на изкуственият разсъдък ще бъде епохално събитие, равностойно по значимост на другите революции, които дефинират сегашното ни - Индустриалната гражданска война във Англия и интернет епохата, която потегля от САЩ.

Нараства загрижеността сред офис- и ИТ служителите по отношение на навлизането на изкуствения разсъдък в ежедневната работа на хората, съобщи technews.bg. 

Около 36% от чиновниците са надълбоко обезпокоени, че генеративните инструменти с изкуствен разсъдък (AI) ще ги заменят на работните им места. Явлението, наричано „ AI тревога “, е все по-разпространено измежду обществото и работната мощ, съгласно ново изследване.

Докато по-голямата част от офис-служителите имат вяра, че генеративният AI ще бъде от изгода за техните работодатели, а не за обособения чиновник, ИТ служителите споделят по-високо равнище на тревога.

 Сред тях 36% се опасяват от загуба на работа си в изгода на AI инструментите през идващите пет години. Цифрата е със 17% по-висока от тази, следена сред офис-служителите, според проучването на Ivanti.

Близо половината (48%) от офис-служителите са на мнение, че AI ще бъде от изгода за работодателите. Но в това време единствено 8% считат, че алгоритмите ще допринесат с добро за обособения чиновник. Само 10% от работещите в областта на знанието чакат AI да докара до „ огромно усъвършенстване “ на продуктивността.

Интересното е, че има забележителна разлика между убежденията на ръководителите и ИТ експертите. Докато 60% от шефовете смятат, че AI ще увеличи продуктивността на чиновниците, подобно виждане е налице сред по-малко от половината (47%) от ИТ служащите. Това разминаване в гледищата разкрива липса на координация по отношение на метода, по който изкуственият разсъдък ще промени работното място.

Междувременно водачите на компании в същото изследване оповестяват, че главните изгоди от AI включват автоматизация на елементарните, рутинни задачи (62%) и възстановяване на продуктивността на чиновниците (60%). Това приказва за значително противоречие в гледните точки между управлението и работната мощ. Д-р Шринивас Мукамала, основен продуктов шеф в Ivanti, съобщи, че сред служителите е налице ясно изразено разделение по въпроса какво значи AI за тяхната кариера.

Мукамала акцентира, че прокламирането на изгодите от AI не е задоволително – организациите би трябвало да формулират ясна информационна тактика за това по какъв начин AI ще въздейства върху бъдещето на чиновниците, продуктивността и кариерния прогрес. „ Без поддръжката на чиновниците и без надзор над генеративните AI, фирмите ще бъдат мудни в оползотворяването на алгоритмите. Те могат да се сблъскат с непредвидени последствия, в случай че го няма нужното човешко наблюдаване “.

Мукамала, който преди този момент е бил консултант на Конгреса на Съединени американски щати по отношение на AI, предлага на организациите да обмислят деликатно наблюдаване на въздействието на изкуствения интелект чрез специална вътрешна работна група. Нейна задача следва да е да проектира „ строг етичен кодекс за AI “, превръщайки изкуствения разум в съществена част от инициативите за КСО, въвеждане на етични стратегии за AI и създаване на постоянна стратегия за развиване на гениите, характерна за изкуствения разсъдък, написа technews.bg.

Крайно належащо е да се разпознават онези роли в организацията, които са мощно повлияни от генеративния AI, и да се анкетират тези хора, с цел да се разбере желанието им да усвояват нови умения и да им се предложи избор за образование и кариерен прогрес. „ Всички организации би трябвало да гарантират сигурността, сигурността и поверителността на данните, които се събират и подават в AI системите “, продължава д-р Мукамала.

„ Освен отбраната на данните против корист, злонамерено потребление на AI за заплахи, издигането на нужните предпазни мерки срещу изкривяванията на AI, изкривяването на данните, моделите или алгоритмичните изкривявания и човешките изкривявания са не по-малко значими. Съществено е да се откри световно доверие с самодейна сигурност и резистентност на AI системите “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР