Човечеството е изхвърлило 19%, или 1,13 милиарда тона, от храната,

...
Човечеството е изхвърлило 19%, или 1,13 милиарда тона, от храната,
Коментари Харесай

ООН: Над 780 млн. души гладуват, докато човечеството изхвърля близо една пета от храната си

Човечеството е изхвърлило 19%, или 1,13 милиарда тона, от храната, създадена през 2022 година, разгласи през днешния ден Организация на обединените нации в отчет, представен от Асошиейтед прес. 
Докладът за показателя за разхищаване на храна, направен от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, наблюдава напредъка на страните по света за реализиране на задачата до края на това десетилетие изхвърлянето на храна да намалее на половина.
Броят на страните, които оповестяват информация за показателя, се е удвоил по отношение на първия отчет от 2021 година. По негови данни 17% от храната, създадена през 2019 година, е била изхвърлена. Това се равнява на 1,03 милиарда тона храна, само че създателите предизвестяват да не се вършат директни съпоставения, защото от доста страни няма задоволително данни.
Изследователите са анализирали информация, обвързвана с семействата, питателните услуги и търговците на дребно в обособените страни. Те са открили, че всеки човек изхвърля годишно към 79 кг храна, което се равнява на най-малко 1 милиард изхвърлени ястия на ден в света.
По-голямата част от отпадъците (60%) са от семействата. Около 28% от тях са от заведенията за хранене или заведенията за хранене, а почти 12% - от търговците на дребно.
" Това е подигравка ", сподели съавторката на отчета Клемънтайн О'Конър, координатор по въпросите на разхищението на храни в Програмата на Организация на обединените нации за околната среда. " Това... е комплициран проблем, само че посредством съдействие и систематични дейности той може да бъде решен ", изрази убеденост тя.
Докладът бе оповестен в миг, когато 783 милиона души по света страдат от продължителен апетит, а на доста места продоволствените рецесии се задълбочават, отбелязва АП. Войната сред Израел и " Хамас " и насилието в Хаити задълбочиха рецесията, като специалистите настояват, че гладът е неминуем в северната част на линията Газа и скоро по този начин ще стане и в Хаити.
Разхищението на храна е световен проблем и заради екологичните вреди от производството, в това число земята и водата, нужни за развъждането на култури и животни, както и излъчванията на парникови газове, които се създават, показва АП. На разхитената храна се пада дял от 8 до 10% от световните излъчвания на парникови газове. Ако това беше страна, тя щеше да се подреди на трето място след Китай и Съединени американски щати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР