Човечеството добре познава случаите, при които епидемии плашат не само

...
Човечеството добре познава случаите, при които епидемии плашат не само
Коментари Харесай

Създаването на ваксина за китайския вирус вече е трескава надпревара

Човечеството добре познава случаите, при които епидемии плашат освен с броя на заболелите, само че и с неналичието на ваксина години наред.

2019-nCoV, коронавирусът без запаметяващо се име като другите два от последното десетилетие (SARS и MERS), може към този момент да е довел до гибелта на над 200 души и инфектираните да са над 10 хиляди Работата по имунизацията обаче този път стартира часове откакто се появи информацията за болестта, написа Би Би Си.

Китайски представители предоставиха бързо генетичния код на вируса, който може да даде визия от кое място най-вероятно е пристигнал вирусът, по какъв начин може да мутира и по какъв начин хората могат да бъдат опазени от него. Това се случва за първи път в историята: причинителят на заболяване, предадено от незнайно животно на човек, да бъде толкоз бързо открит и изолиран, а събраната информация да откри място в научни изявления в целия свят.

За Би Би Си Кейт Бродерик, старши вицепрезидент за научноизследователската активност в лабораторията на фармацевтичната компания " Иновио " в Сан Диего, изяснява, че проектите са пробата по какъв начин се отразява евентуалната ваксина на хора да е още при започване на лятото. Ваксината, измислена за часове, откакто Пекин дава кода, стъпва на ДНК секвенцията (или последователността - първичната конструкция на молекула или верига ДНК): " Използваме личните кафези на пациента, с цел да създават имунизацията, укрепвайки механизмите за реакция на самото тяло. " За тестванията компанията ще работи дружно с биотехнологична компания в Пекин.

 Създаването на ваксина за китайския вирус към този момент е трескава конкуренция
© Associated Press

Трудно е да се каже дали болестта ще е овладяна, или ще е минала пика си до тогава, само че компанията твърди, че в случай че всичко върви по проект, това ще е най-бързият случай, в който е създадена нова ваксина. В случая на SARS през 2002 година на Китай лиши прекалено много време да реагира и да разгласи, че има доста заболели, тъй че, когато стартира работата по имунизацията, пикът към този момент бе минал.

Разработката в тази лаборатория става с финансиране от Коалицията за нововъведения в подготвеността за епидемии (Cepi), финансирана от държавни управления и благотворителни организации по света. Създаден след епидемията от ебола в Западна Африка, той цели да подкрепя по-бързата разработка на ваксини. Университетът в Куинсланд също работи по ваксина, компанията " Модерна " в Масачузетс също работи по ваксина дружно с Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания.

Според в. " Саут чайна морнинг пост " лабораторията на Хонконгския университет към този момент е създала ваксина, само че " ще отнеме доста време, с цел да се тества върху животни ". Това е една от най-малко 12 лаборатории, които работят по същото в Китай.

Зад световната съгласуваност стои Световната здравна организация, която следи напредъка в разнообразни лаборатории. Няма гаранция, че някоя ваксина ще работи, само че има създадена рамка за това кои ваксини да бъдат тествани на първо време върху хора.

Проблемите

Сериозно предизвикателство пред основаването на ваксина продължава да бъде адаптивността на вируса и способността му бързо да се трансформира, написа " Дойче веле ". Така е било и със SARS. Експертите се притесняват, че една имунизация с протеин от външната обвивка на ковид може да докара до ускорение образуването на нови форми на вируса. Американските откриватели от групата на Антъни Фаучи се надяват до три месеца да са в положение да тестват новата ваксина върху хора. Ако тестванията са сполучливи, имунизациите могат да стартират най-рано през лятото на 2020 година. Никога до момента нов тип ваксина не е била разработвана по-бързо: намирането на ваксина против SARS да вземем за пример лиши 20 месеца, през което време епидемията към този момент беше отминала.

Много ще зависи и от това дали в тази ситуация могат сполучливо да бъдат приложени и някои познати антивирусни лекарства. Антъни Фаучи да вземем за пример счита, че медикаменти против ебола или ХИВ могат да оказват помощ. Китайските управляващи към този момент са поръчали огромни количества от лекарства срещу ХИВ. Срещу вируса могат да се употребяват и моноклонални антитела, които провокират реакция на имунната система.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (49)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР