Членството в еврозоната е важна стратегическа цел за България, която

...
Членството в еврозоната е важна стратегическа цел за България, която
Коментари Харесай

Българският еврокомисар Илиана Иванова: Притесненията за покачване на цените при влизане в еврозоната са разбираеми, но не се основават на факти

Членството в еврозоната е значима стратегическа цел за България, която допуска устойчивото доближаване на българската стопанска система с най-развитите държави-членки на Европейски Съюз и последователното равнене на приходите на българските жители със средноевропейските. Това сподели в изявление за " 24 часа " българският еврокомисар. 

" Притесненията за допустимо повишаване на цените са разбираеми, само че съгласно мен не се основават на наличните обстоятелства. За да се уверим в това е задоволително да обърнем взор към най-скорошния образец Хърватия, която се причисли към еврозоната при започване на тази година и освен се радва на относително ниски равнища на инфлация, само че и означи рекорден сезон в бранша на туризма ", добавя тя.

Иванова смята, че въвеждането на еврото ще се отрази позитивно както на хората, по този начин и на бизнеса. " От една страна, ще стане доста по-лесно за хората да пътуват, работят или учат в цялата еврозона. Освен това, участието в еврозоната ще направи България доста по-привлекателна дестинация за вложения, тъй като ще отстрани разноските за продан на валута и обвързваните с тях опасности, като по този метод ще понижи пречките пред търговията и бизнеса. Вдигането на доверието в българската стопанска система също по този начин ще подсигурява по-ниски лихвени проценти за страната, бизнеса и жителите и ще докара до по-голяма финансова непоклатимост. В дълготраен проект всичко това ще способства за устойчивостта на стопанската система и за по-високия витален стандарт ", аргументира се тя.

Иванова отбелязва още, че България покрива всички нужни условия за влизане в Шенгенското пространство в продължение на повече от 12 години. " През този интервал Комисията неведнъж е изтъквала ясно, че страната извършва всички свои отговорности и надлежно би трябвало да има опция да се възползва от преимуществата на общото пространство без граничен надзор. Основната спънка това да се случи остава неналичието на единогласие сред държавите-членки в Съвета, който би трябвало да вземе нужните решения откакто Комисията е направила своята оценка. Разширяването на Шенгенското пространство остава значим политически приоритет за Комисията и ние ще продължим да настояваме България да бъде позволена до пълноправно участие без по-нататъшно закъснение. Това беше очебийно за следващ път и в речта на госпожа фон дер Лайен пред Европейския парламент за положението на Съюза, в която тя регистрира забележителния принос на България и Румъния за сигурността на целия Европейски Съюз и опазването на външните граници ", прибавя еврокомисарят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР