Членството на БСП в Партията на европейските социалисти (ПЕС) се

...
Членството на БСП в Партията на европейските социалисти (ПЕС) се
Коментари Харесай

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Членството на Българска социалистическа партия в Партията на европейските социалисти (ПЕС) се оказа мотив за медийна конспирация, дни откакто Корнелия Нинова разгласи планове за образуване на нова " ляво-центристка " коалиция от 16 партии.

Сайтът Euractiv разгласява в петък позиция на основния секретар на ПЕС Джакомо Филибек, който предизвестява Българска социалистическа партия с преустановяване на участието по образеца на проруската Smer на Роберт Фицо и Hlas на Петер Пелегрини от Словакия поради техния " десен " завой след изборите.
Поводът за думите на Филибек обаче е друга публикация на Euractiv, в която се твърди, че измежду 16-те бъдещи сътрудници на Нинова попадат " радикалната антиевропейска проруска и пропутинистка партия " Атака ", ръководена от Волен Сидеров, както и русофилската групировка на Николай Малинов, който сега е на съд в България по обвинявания в шпионаж в интерес на съветски олигарси ".Сидеров и Малинов бяха част от обединението на БСП-София зад за кмет.
Но двамата не са измежду поканените партийни водачи на " Позитано " 20.

В групата са други повече или по-малко отявлени русофили:

" Български напредък " на Стефан Янев, Партия на зелените, Политическа партия " Свобода ", Политически клуб " Тракия ", Политическа партия " Българската левица ", Политическа партия " Правото ", Политическа партия " Български социалдемократи ", Политическа партия " Нова зора ", Политическа партия " Българската пролет ", Политическа партия МИР, Политическо придвижване " Социалдемократи ", " Движение за обществен хуманизъм ", Политическа партия " Съюз за отечеството ", ПК “Екогласност ”, ПД “Социалдемократи ".
Поне един от тях - Антон Сираков от " Нова зора " - може да се дефинира като националист, доколкото той беше народен представител и съучредител на партия " Атака " на Волен Сидеров.Сираков я напусна през 2009 поради противоречие с несменяемия ѝ водач, като сътвори лична партия от някогашни членове на " Атака ".През 2021 година той поддържаше и Николай Малинов за кандидат-президент от " Русофили за възобновление на отечеството ", който тогава събра малко под 8300 гласа.
Всички те са взели участие в разнообразни обединения между тях или с Българска социалистическа партия на локалните избори преди няколко месеца.

Джакомо Филибек прави експлицитна спогодба, че Българска социалистическа партия може да последва ориста на Smer, " в случай че управлението на партията тръгне по пътя, разказан в медийната обява в сряда " - т.е. да се коалира със Сидеров и Малинов, което най-малко към този момент не е реалност.

Това, което прави най-силно усещане, е, че Нинова не е изпратила покана до идната по величина извънпарламентарна мощ след " Възход " -а на Янев, която за разлика от него поддържаше номинацията на Ваня Григорова - " ".

Коалицията на отцепници от Българска социалистическа партия завоюва 56 500 гласа на последните избори на 2 април 2023 и имаше свои претенденти за съветници и кметове на разнообразни места в страната. Сред водачите ѝ има хора като Мая Манолова, Татяна Дончева, Костадин Паскалев и Валери Жаблянов, които бяха принудени да изоставен или непосредствено бяха изключени от Българска социалистическа партия поради споровете си с Корнелия Нинова.

Интересното е, че Нинова е изпратила покана и до Вътрешна македонска революционна организация, които заемат двусмислена позиция по тематиката Путин и войната в Украйна.
Докато някогашният им водач Красимир Каракачанов се обявяваше срещу гоненето на съветските шпиони от църквата в София през септември, в Европарламента Ангел Джамбазки призоваваше Европейски Съюз да даде оръжия на Киев през цялото време на съветската инвазия през 2022.По това време Стефан Янев като настоящ боен министър в едно държавно управление с Корнелия Нинова не смееше да назова войната " война ", а единствено " специфична интервенция " по лексикона на Путин.
Така или другояче, Вътрешна македонска революционна организация не се е отзовало на поканата на Българска социалистическа партия. Двете партии имат допирна точка най-много в шумната им битка против " джендър идеологията " и Истанбулскатаконвенция, само че остава неразбираемо за какво Нинова е имала интерес към съдружния сътрудник на ГЕРБ сред 2014-2021 година

Euractiv цитират Първан Симеонов и Димитър Ганев, които поясняват дейностите на Нинова като опит да пресъздаде политическия жанр на Виктор Орбан (крайнодесен, евроскептичен и мощно проруски), а не на Олаф Шолц (старата европейска социалдемокрация). Причината е в конкурентния напън от страна на Радев и " Възраждане ".

Напрежението сред Нинова и ПЕС обаче датира още преди отлива на гласоподаватели към " Възраждане " и " Левицата ", поради които Българска социалистическа партия стигна докрай от 225 914 гласа поддръжка на 2 април.

Нинова от дълго време се отклонява от някои от най-либералните полезности, които евросоциалистите пазят като правата на LGBT-общността да вземем за пример.

Конфликтът е освен по идеологическа, само че и по чисто лична линия.

Председател на ПЕС от 2011 до 2022 година беше Сергей Станишев, който едвам се добра до избираемо място в листата на Българска социалистическа партия за европейски депутати през 2019 година Двамата с Нинова са в смразени връзки, а тогава той я упрекна в " превръщането на Българска социалистическа партия във вождистка партия, в ГЕРБ номер две ".

Станишев въпреки всичко беше определен за нов мандат в Екологичен потенциал, като по време на договарянията на ЕНП и ПЕС за разпределението на водещите позиции в европейските институции за малко името му се спрягаше като евентуален ротационен ръководител на Европарламента дружно с Манфред Вебер (този вид отпадна и бяха определени починалият към този момент Давид Сасоли и Роберта Мецола).

През 2022 Станишев разгласи, че се отхвърля от водачеството в ПЕС, тъй като не можел да претендира да е президент, " в случай че няма мощна и авторитетна партия зад тила си " - директна засегнатост за положението на Българска социалистическа партия под водачеството на Нинова.

Съответно - занапред е съвсем несъмнено, че Българска социалистическа партия няма да му разреши да се върне още веднъж в Европейския парламент през личната ѝ листа. Но още по-сигурно е, че въздействието му в ПЕС може да разклати позициите на партията тъкмо преди изборите през юни 2024.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР