Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните

...
Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните
Коментари Харесай

Димитър Главчев: Членството на България в НАТО е най-солидната гаранция за сигурност

„ Членството на България в НАТО предложи на българските жители най-солидните гаранции за сигурност. Членството на България в НАТО беше цивилизационен избор, беше мощен тласък за осъществянето на значими промени и способства за развиването на мира и просперитета в страната “, съобщи служебният министър председател Димитър Главчев на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му фрапантно влошената среда на сигурност след началото на съветската военна експанзия против Украйна потвърди, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат сложени под въпрос.

„ НАТО е неизменим поръчител за сигурност и разцвет. Трябва да останем ангажирани с поддръжката ни за Украйна и да влагаме доста повече за защита. Трябва да продължим да следваме този курс на високи упоритости във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място “, разяснява Димитър Главчев.

Той разясни, че подобряването на оперативната съгласуемост на украинските сили ще обезпечи мост към бъдещото участие.

„ Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се трансформира в бранител на цяла Европа. Подкрепата на Украйна и възобновяване на суверенитета й е значително за определяне на дълготраен мир в Европа. България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна колкото е належащо. Предоставихме помощ – политическа, военна, филантропична “, добави Димитър Главчев.

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно обръщение и да спомага за усилване на устойчивостта.

„ Гарантирането на нужните запаси е основно. Дезинформацията и други хибридни закани заплашват нашата резистентност. В тази връзка предлагането за създаване на център за резистентност на демокрацията придобива все по-голямо значение. Историческо достижение на НАТО е запазването на мира. През 2025 година Парламентарната асамблея ще празнува 70 години от основаването си, дано се радваме да сме част от алианса и с подготвеност да си сътрудничим още по-тясно “, сподели още Димитър Главчев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР