Членството на България в еврозоната се отлага. Това не би

...
Членството на България в еврозоната се отлага. Това не би
Коментари Харесай

Остава ли възможен сценарий присъединяването ни към еврозоната през 2025 година

Членството на България в еврозоната се отсрочва. Това не би трябвало да е изненада, а напълно предстоящо събитие, тъй като от много време знаем, че не покриваме инфлационния аршин, а явно задоволително ефикасни политики в това направление липсват. Коментарът по тематиката е на финансиста Любомир Каримански, някогашен ръководител на Бюджетната комисия в Народно събрание, и Георги Ангелов, основен икономист на Институт " Отворено общество ".

По думите на Каримански еврозоната би трябвало да бъде обсъждана за България като един вероятен инструментариум, посредством който реализираме разнообразни политики, които страната може да начертае в нейното ръководство, както и да догоним другите средноевропейски страни, по тази причина не може да преглеждаме отлагането като неуспех, а като нужда да се направи изчерпателен разбор за това подготвени ли сме. Освен това не бяха комуникирани по подобаващ метод с хората резултатите от приемането на еврото, както и изгодите от приемането ни в еврозоната.

Георги Ангелов подчертава, че съгласно отчета, в който са прегледани страните отвън еврозоната, България по всички индикатори е най-близо до участие, т.е. страната ни извършва съвсем всички индикатори, с изключение на инфлацията.

Но даже и във връзка с инфлацията сме най-близо от всички останали страни. Това не би трябвало да ни успокоява, само че по този начин или другояче по-голямата част от пътя сме го минали, остават последните старания и те би трябвало да бъдат направени до края на годината. 90%, които сме изпълнили, са записани публично в отчет. Ако осъществим и инфлацията, можем да желаяме отчет, който е единствено за инфлацията, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР