Членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова

...
Членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова
Коментари Харесай

Двама членове на ВСС напуснаха потъващия кораб

Членовете на Висшия правосъден съвет Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки година и три месеца преди края на мандата на кадровия орган. Новината е доказана от Шекерджиев пред правния уебсайт.

Двамата бяха членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите. Към тях имаше доста упования, само че в последна сметка в решаващи моменти те избраха да са част от болшинството в съвета, което гравитира към основния прокурор.

Шекерджиев дълги години беше член на Съюза на съдиите в България. Като член на Висш съдебен съвет той и Боряна Димитрова станаха координатори по плана за разработване на нова правосъдна карта. Те предложиха, а Висш съдебен съвет утвърди промяната на съдилищата да стане по така наречен " Модел 4 ", който планува закриването на близо 50 районни съдилища или близо 40% от всичките в страната.

Предложеният вид за промяна срещна острата рецензия от политици, юристи, нотариуси, локална власт, омбудсмана и Съюза на съдиите в България. Съкращаването на дребните съдилища обаче среща поддръжката на прокуратурата, която към този момент редуцира огромна част от районните си подразделения.

Оставката от Висш съдебен съвет няма по какъв начин да е обвързвана единствено с прекрояването на правосъдната карта в страната. Този правосъден съвет би трябвало да избере идващия ръководител на Върховния касационен съд, което ще е доста проблематична задача, поради смяната в политическата обстановка. Висш съдебен съвет е орган, който постоянно е бил функционалност на Народното събрание поради мощното политическо посланичество в него. В институцията основният прокурор Иван Гешев има доминантна роля, с помощта на поддръжката на прокурорите и членовете на политическата квота, излъчени от партиите в 44-я парламент – ГЕРБ, Движение за права и свободи, националистите и Българска социалистическа партия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР