Членовете на управляващата в Малта Лейбъристка партия гласуват днес за

...
Членовете на управляващата в Малта Лейбъристка партия гласуват днес за
Коментари Харесай

Управляващата партия на Малта избира нов лидер и премиер

Членовете на ръководещата в Малта Лейбъристка партия гласоподават през днешния ден за нов водач и министър председател на мястото на Джоузеф Мускат, който се отдръпна на фона на следствието на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Мускат не е директно забъркан в тази ситуация, само че предишния месец разгласи, че ще подаде оставка, откакто свидетелски показания на медиатор в заговора за убийството на журналистката уличиха хора от вътрешния кръг на премиера в опити за прикриване на закононарушението.

Мускат стана водач на Лейбъристката партия през 2008 година и завоюва два поредни мандата като министър председател на изборите през 2013 и 2017 година. Той трансформира стопанската система на Малта в най-добре представящата се в Европейски Съюз. Също по този начин постави началото на радикални обществени промени, в това число еднополовите бракове - немислими в католическа страна допреди няколко години.

Управлението му обаче бе белязано също по този начин с изказвания за корупция, като Каруана Галиция неколкократно разобличи нередности както в политиката, по този начин и в бизнеса, преди да бъде убита.

Партийните членове през днешния ден би трябвало да избират сред 56-годишния Крис Ферне, вицепремиер, министър на опазването на здравето и някогашен детски хирург, и 42-годишния юрист Роберт Абела, който е народен представител и бе назначен от Мускат за съветник на държавното управление.

Мускат продължава да бъде извънредно известен в партията си. Снощи той произнесе прощалната си тирада в препълнена спортна зала. Каза, че няма да съобщи поддръжка за нито един от претендентите и ще остане член на Народното събрание.

Гласуването за нов партиен водач ще продължи до 20 ч. локално време (21 ч. българско време), а резултатите се чакат през нощта. Новият водач би трябвало да постави клетва като министър председател идната седмица. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР