Членовете на секционните комисии отново ще броят всички разписки от

...
Членовете на секционните комисии отново ще броят всички разписки от
Коментари Харесай

ЦИК реши пак да се броят всички разписки от машините

Членовете на секционните комисии още веднъж ще броят всички разписки от машините след края на изборния ден на 2 октомври. Това излиза наяве от решение на Централната изборна комисия, гласувано предходната седмица.

Това значи, че в общо 9400 секции в страната членовете им ще прекарат дребните часове на нощта след вота в преброяване на хартиени изрезки, данните от които към този момент са в паметта на машините.

Според ЦИК това подсигурява сигурността и прозрачността на изборния развой при отчитане на резултатите от машинното гласоподаване.

Не на същото мнение обаче бе Върховният административен съд предходната година, когато ЦИК още веднъж взе същото решение седмици преди вота. Тогава трима членове на комисията бяха срещу, а три партии апелираха решението в съда - тогавашните ИБГНИ, " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Върховен административен съд отсъди, че преброяването на контролните разписки не може да е детайл от отчитането на резултата.

ЦИК в началото отстъпи и одобри да се броят контролно в 30% от секциите, само че по-малко от два дни преди вота още веднъж реши да се брои на всички места. В последна сметка контролното броене сподели съвсем цялостно съвпадение с числовите данни от машините, което ЦИК призна в собствен отчет.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР