Членовете на прокурорската колегия на ВСС са обезпокоени от декларацията

...
Членовете на прокурорската колегия на ВСС са обезпокоени от декларацията
Коментари Харесай

От прокурорската колегия са притеснени от декларацията на депутатите за оставка на Иван Гешев

Членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет са обезпокоени от декларацията на ръководещата коалиция и парламентарните групи " Политическа партия ", " Българска социалистическа партия за България ", " Има Такъв Народ " и " Демократична България ", в която се приканва за оставка на Иван Гешев от поста основен прокурор на Република България.

Декларацията бе оповестена на 14 януари 2022 година от трибуната на 47-то Народното събрание. Становището на съвещанието на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е признато през днешния ден - 19 януари.

Според прокурорите с декларацията се показва безогледно тъпчене на правилата на правовата страна. Посочва се, че застрашеното господство на закона и засягането на европейските полезности по член 7 от Договора за Европейския съюз .
 Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала против основния прокурор Иван Гешев
Иван Демерджиев: Има над 10 сигнала против основния прокурор Иван Гешев

За укриване на документи, за служебно въздействие

Очаква се Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да предприеме дейности в отбрана, като бъде поискана среща с всички европейски институции, имащи отношение към запазване върховенството на правото.

Становището ще бъде изпратено на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър - ръководителя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на страните - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на Съединени американски щати, посолството на Обединено кралство Англия, Европейския парламент, Съвета на Европа , Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на правосъдните препоръки, Комисията " ГРЕКО " и на Европейския основен прокурор.

Становището е признато в сходство с Механизма за обществена реакция на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет в случаи на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи, утвърден с Решение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 година
 Конституционният съд взема решение за мандата на Иван Гешев
Конституционният съд взема решение за мандата на Иван Гешев

Питането направи проф. Янаки Стоилов

Припомняме, през юни 2021 година служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов предложи на Висшия правосъден съвет.

След като от Висш съдебен съвет отхвърлиха да освободят Гешев, Стоилов изрази желанията си да апелира във Върховния административен съд (ВАС) всъщност настояването му за предварително прокурор.

По-късно. На негово място бе назначен Иван Демерджиев. Стоилов изпрати запитването си за.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР