Членовете на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да

...
Членовете на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да
Коментари Харесай

ВСС не може да намери мястото на ad hoc прокурора Талева


Членовете на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) няма да изслушат през днешния ден арбитър Десислава Талева, назначена за ad hoc прокурор, който да проверява основния прокурор. Причината - арбитър Талева се намира в болница.

В съвещанието на кадровия орган обаче взеха присъединяване Руси Алексиев, който е зам.-председател на Софийския градски съд и изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. Правосъдният министър Атанас Славов не участва на съвещанието на Висш съдебен съвет.

Кадровиците заформиха лек спор дали кабинетът на арбитър Талев да е Съдебната палата или на друго място. Кабинетът на арбитър Десислава Талева би следвало да се намира на Съдебната палата, където работи и към сегашния миг. Това следва да бъде осъществено въз основата на правила, които следва да бъдат признати освен за арбитър Десислава Талева, само че и за идващия, който да заеме мястото ѝ, изясни Алексиев.

Председателстващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев също зададе въпрос към зам.-председателя на Софийски градски съд - належащо ли е основаване на независима администрация на ad hoc прокурора? Руси Алексиев съобщи, че би трябвало да има обособена администрация за " изключителния прокурор ", само че още веднъж всичко било въпрос на взимане на решение от страната на членовете на кадровия орган.

Членовете на Висш съдебен съвет настояха да се позволи въпросът с правила къде ще е работното място на арбитър Талева - в прокуратурата или на друго място. Те настояха още да схванат дали ще би трябвало да се обособи независимо деловодство, в което да се съхраняват делата и материалите, които съставляват класифицирана информация, къде ще е въпросното работно място и с каква компютърна техника ще се работи.

Съдия Атанаска Дишева счита, че Висш съдебен съвет би трябвало да одобри в доста къс период промени и допълнения в правилника за работа на администрацията на прокуратурата. Целта - да се одобряват облекчени правила за администрацията, в която ще работи арбитър Десислава Талева. Дишева акцентира, че мястото на проверяващия ad hoc прокурор е в Съдебната палата и не би трябвало да е на друго място.

Руси Алексиев добави, че изключителна администрация не може да се сътвори към сегашния миг, само че разновидността за смяна в правилника на администрацията на прокуратурата е сполучлив. Той посочи, че арбитър Талева сега е в отпуск и не може да изпише претекстовете за делата за разрешаване. Тя има три каузи и 4 въззивни каузи, като Руси Алексиев е убеден, че арбитър Талева ще се оправи с делата преди публично да встъпи в служба. На място на арбитър Талева към този момент има различен арбитър, който се е захванал по останалите каузи на ad hoc прокурорът.

По 12 наказателни каузи от общ темперамент на арбитър Десислава Талева е почнало правосъдното разследване и заради актуалната обстановка ще би трябвало да стартират още веднъж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР