Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване не приеха да има

...
Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване не приеха да има
Коментари Харесай

Без нулева ставка върху храните, тока, газа и лекарствата у нас

Членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето не одобриха да има нулева ставка за храна – от дребната потребителска кошница на Националния статистически институт, ток, газ, вода, медикаменти, медицински произведения, детски седалки за коли.

В комисията се разиска Законопроект за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност – първо гласоподаване. „ За “ гласоподаваха осем народни представители, „ срещу “ - един, „ въздържал се “ - осем, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според вносителите от партия „ Възраждане “ в семействата с най-ниски приходи разноските за храна доближават до 45 на 100. Инфлацията става все по-голяма, хората изнемогват, приходите изостават и ние като законодателна власт би трябвало да намерим решение на тези проблеми, сподели Елена Гунчева от „ Възраждане “. По думите ѝ има средства, които биха могли да се пренасочат, с цел да има нулева ставка.

Заместник-министърът на опазването на здравето Петър Грибнев сподели, че въпросът е дали нулевата ставка ще докара до понижаване на цените на медикаментите. Ние не сме уверени в това, добави той. Грибнев уточни, че има разнообразни механизми, посредством които се понижават цените на медикаментите и на медицинските произведения. Министерството на здравеопазването не поддържа предложенията, сподели още той.

Людмила Петкова от Министерството на финансите сподели, че ведомството не поддържа предложенията. Промени в данъчните закони не могат да се вършат след приемането на бюджета за съответната година, добави тя. В законопроекта има три групи артикули и за тях не може да се приложи нулева ставка по в този момент настоящата европейска инструкция, добави Петкова. По думите ѝ директивата позволява въвеждане на понижаване на ставка, в това число и за медикаменти, само че не и да бъде нулева.

Управителят на Националната здравно-осигурителна каса проф. Петко Салчев сподели, че институцията не поддържа предложенията за нулева ставка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР