Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване дадоха възможност Министерският съвет

...
Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване дадоха възможност Министерският съвет
Коментари Харесай

Здравната комисия: Може ваксини, произведени извън ЕС, но одобрени за употреба

Членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето дадоха опция Министерският съвет да се съветва с Европейска комисия за обезпечаване на ваксини, създадени отвън Европейски Съюз, само че утвърдени за приложимост. Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на комисията Даниела Дариткова след съвещанието на комисията.

В комисията беше обсъждан Проект на решение за възлагане на Министерския съвет обезпечаване на достъп на българските жители до съветската ваксина против Ковид-19 " Спутник V ", импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители.

Текстът на вносителите беше прецизиран, добави Дариткова. По думите й депутатите от Българска социалистическа партия, членове на комисията, са напуснали съвещанието.

По-рано министър председателят Бойко Борисов съобщи, че единствено с ваксини, утвърдени от Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ). " За другите аз не желая да нося отговорност, тъй като ще мине време и ще се сетят, че не са минали през всичките проби. Вие виждате какъв брой са прецизни от ЕАЛ ", добави министър председателят, като предреши разногласието по настояването на Българска социалистическа партия (което би трябвало да се гласоподава в пленарна зала в петък, 5 март).

По този метод не се дава опция държавното управление да взима независимо решение, предлагането на ГЕРБ беше да се върви по пътя на централизирана процедура, само че това би забавило доставките, сподели проф.Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

Ние обяснихме, че еврокомисарят по опазването на здравето преди дни съобщи, че страните от Европейски Съюз може да водят договаряния с трети страни и да се обезпечи импорт, както Унгария и Словакия, водят се такива договаряния и от страна на Полша, добави проф. Михайлов. По думите му на процедура съветската ваксина е на територията на Европейски Съюз.

Какво се случва с съветската ваксина на равнище Европейски Съюз

Също през днешния ден на първо време Европейската организация по медикаментите заяви, че стартира оценка на съветската ваксина " Спутник V ", обвързвана с обезпечаване на достъп до пазара на Европейски Съюз.

Уточнява се, че настояването за тази оценка е подадено от сдружение, открито в Германия (R-Pharm Germany GmbH). Агенцията отбелязва, че към този момент е открито действието на препарата за създаване на отбрана против новата болест. Допълва се, че съветската ваксина ще премине оценка по индикаторите, приложени и за останалите сходни препарати, и свързани с сигурността и качеството.

Според известието новата оценка е директно обвързвана с обезпечаване на следващ достъп до пазара на Европейски Съюз. Уточнява се, че към този момент публично искане за пазарен достъп на съветската ваксина не е импортирано.

Европейската организация по медикаментите съобщи, че към този момент не може да уточни какъв брой време ще бъде належащо за инспекцията на съветската ваксина. Изразява се очакване периодите да бъдат съкратени поради откритите към този момент качества на съветския препарат.

Последва коментар на представител на Европейската комисия. Европейската комисия към този момент не води договаряния за подписване на авансово съглашение за доставка на съветската ваксина " Спутник V ".

Дори тази ваксина да дава отговор на европейските условия за сигурност и качество, Европейска комисия може да не влезе в договаряния, разясни представителят. Геополитиката няма нищо общо с оценката на лекарствената организация, добави той.

" Ако комисията, взаимно с страните от Европейски Съюз, реши да включи тази ваксина в европейския стратегически лист, ще съобщим. Засега няма такива диалози ", съобщи представителят. По неговите думи няма обвързване оценените от лекарствената организация ваксини да бъдат включвани в листата на Европейски Съюз.

Европейската комисия, която има последната дума по даването на достъп до пазара, към този момент бе прецизирала, че ще утвърждава единствено ваксини, създавани в Европейски Съюз.

Досега Европейска комисия подписа шест предварителни съглашения, четири от които са за ваксини, получили или на прага на приемането на утвърждение от лекарствената организация.

Според разпоредбите на Европейски Съюз имунизациите, получили позитивна оценка от лекарствената организация, могат да придобият достъп до пазара на Европейски Съюз с решение на комисията, подкрепено от болшинството европейски страни. Досега този развой бе приключен за имунизациите на " Пфайзер ", " Модерна " и " АстраЗенека ", а на 11 март се чака позволение и за имунизацията на " Янсен " ( " Джонсън и Джонсън " ). Комисията посочи, че страните от Европейски Съюз са в правото си да се доставят и с други ваксини на лична отговорност.

Европейска комисия води договаряния за предварителни съглашения за имунизациите на " Новавакс " и " Валнева ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР