Членовете на Националния съвет приеха предложението на лидера на столичните

...
Членовете на Националния съвет приеха предложението на лидера на столичните
Коментари Харесай

БСП прави общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

Членовете на Националния съвет одобриха предлагането на водача на столичните социалисти Иван Таков за всеобща отбрана на монумента
Членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия одобриха предлагането на водача на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за опазване на Паметника на Съветската войска на мястото му в Княжеската градина в София. По този метод Българска социалистическа партия се опълчва изрично на следващата атака за демонтирането и преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ.

" След Втората международна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на починалите съветски воини и в чест на успеха на Съветската войска. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един боец, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят, попита риторично Иван Таков. - Поругаването и събарянето на паметници, късата памет, въобще неналичието наизуст, изкривяването, подмяната и подправянето на историята приключват постоянно по един и същи метод. С извънредно доста жертви. Война с оръжие не може да бъде спряна. Мир не се реализира посредством поругаване на паметта на жертвите във войните. Фашистките прояви през днешния ден водят след себе си мрачни, непрогледни времена ".

Ако разрушаването на Паметника на Съветската войска в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, дано да го разрушат, добави водачът на Българска социалистическа партия - София. " Големият проблем обаче не е този монумент. Огромната покруса е, че никой не приказва за мир. Единствената тематика е войната ", съобщи Иван Таков.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София одобри и публична позиция във връзка със ориста на Паметника на руската войска. " На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ - от уклончиво преиначаване до апел към общинските съветници на партията в СОС да поддържат отчет на Демократична България за разглобяване на Паметника, написа в позицията на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София. - Впечатляваща е управническата импотентност на българските десни - за 33 години ръководство на София Съюз на демократичните сили, а от 2005 година насам и ГЕРБ, направиха столицата ни най-бедната в Европа, както и страната ни след десетилетия десен преход е най-бедната в Европейски Съюз - страдаща от обществена, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-много - морална рецесия. И колкото и да ни убеждават десните - тези рецесии няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската войска, а най-вероятно ще се задълбочат ".

ПОЗИЦИЯ

на

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София

във връзка със ориста на

Паметника на Съветската войска в столицата

На 23 февруари 2023 година, дни преди началото на предизборната акция за петите подред предварителни парламентарни избори в България за последните две години, за следващ път посегнаха на историческата истина, обвързвана с нацизма в Европа. Вандал счупи с чук плочите на Паметника на Съветската войска в София. Това е умишлен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм!

Днес 24 февруари 2023 година, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията си и заповяда на ГЕРБ - като подреди на общинските съветници на партията в Столичния общински съвет (СОС) да поддържат отчет на Демократична България за разглобяване на Паметника на Съветската войска в София. Борисов съобщи, че поругаването е вандалски, само че " честен " акт и нещо, което страната е трябвало да свърши от дълго време. Той сподели също, че Паметникът би трябвало да бъде опустошен, тъй като в Украйна се водела война и по този начин било " морално ". Политическата повратливост на Бойко Борисов няма край! А в този момент ще ни учи и на морал?!

Нека да напомним, че Паметникът на Съветската войска е предпазен от:

1. Европейската културна спогодба от 1954 година

2. Европейската харта за архитектурно завещание на Европа от 1975 година

3. Закона за българското авторското право и сродните му права

4. Резолюциите на Организация на обединените нации от 2008 година и 2009 година за отбрана на паметниците във връзка Втората международна война.

И не на последно място - този монумент е на хората, които победиха фашизма в Европа, като той всъщност е антифашиски монумент. Затова и нашата позиция постоянно е била кардинална и поредна, а точно - ние сме срещу всякакво посягане върху монумента.

Впечатляваща е управническата импотентност на българските десни партии. За 33 години ръководство на София - при започване на 90-те - на Съюз на демократичните сили, а от 2005-та насам и на ГЕРБ - направиха столицата ни най-бедната в Европа. Както и страната ни след десетилетия десен преход е най-бедната в Европейски Съюз - страдаща от обществена, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-много - морална рецесия.

И колкото и да ни убеждават десните - тези рецесии няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската войска, а най-вероятно ще се задълбочат. Както стана през 1999 година с разрушаването на Мавзолея в центъра на София. Паметникът няма общо с конюнктурни събития, персони и процеси. За разлика от други, ние умеем да вършим разлика сред Съветската войска от 1945 година и съветската войска от 2023 година Ние, българските социалисти, настояваме за прекъсване на военните дейности в този момент и незабавно. Защото сложните и продължителни договаряния постоянно са по-добри от продължаващите военни дейности.

Паметникът на Съветската войска е монумент на 27 милиона жители на тогавашния Съветски съюз - руснаци, украинци, беларуси, казахи, кавказци и от още десетки националности, които дадоха живота си - на фронта и в тила - за свободата на Европа и света от фашизма. В силите и военните интервенции на същата Съветска войска присъединяване взе и Първа българска войска, отпред с националния ни воин ген. Владимир Стойчев, която даде десетки хиляди свидни жертви.

Техният героизъм под знамето на Победата избави България от разпарчетосване и национално оскърбление, тъй като до 1944 година тя беше съдружник на нацистка Германия, вкарана в този гибелен съюз от политици, като Бойко Борисов - повратливи, слугински настроени, способни да жертват всичко поради персоналната си кариера и благоденствие. Днешните десни политици у нас се подиграват на паметта на милионите руски жители, избавили Европа и света от фашизма, само че и на свидните български жертви от Отечествената война!

Жалък е опитът им да потвърждават евроатлантическата си принадлежност през тъпчене, опозоряване и разглобяване на българската история! Жалко е, когато нямаш причини с днешна новост и виждане за бъдещето започваш да се бориш с монументи за предишното, прекръстваш улици, налагаш медийна цензура и подкрепяш вандалски актове. Без да отчиташ ясни социологически данни, че Паметникът е част от общото положително отношение на над 80% от българите към Русия. Русия, с която ни свързват вековни връзки, чиято кулминационна точка ще честваме на 3 март - Деня на сполучливия завършек на Руско-турската освободителна война. В този ден благодарим на Руската войска, нашата Освободителка - от името на българския народ, тъкмо както е написано на счупената и поругана плоча!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР