Членовете на НАТО трябва бързо да осигурят допълнителна военна помощ

...
Членовете на НАТО трябва бързо да осигурят допълнителна военна помощ
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще допусне груба историческа грешка, ако позволи на Русия да победи Украйна

Членовете на НАТО би трябвало бързо да обезпечат спомагателна военна помощ на Украйна, с цел да избегнат " сериозна историческа неточност “ при успеха на Русия на бойното поле. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от РБК-Украйна и " Фокус ".

" Ако Путин победи, това ще изпрати рисков сигнал към международните властнически водачи, че задачите им могат да бъдат реализирани посредством война и принуждение. Подкрепата на Украйна не е щедрост, а е в ползите на личната ни сигурност "

Столтенберг съобщи още, че загубите на Русия за над 2 г пълномащабно навлизане в Украйна към този момент са над 350 000 военни.

Генералният секретар акцентира, че с мъжеството си " Украйна сподели, че съветските военни могат да бъдат победени ".

" Русия заплаща доста висока цена за незначителни достижения. По суша войната на Путин към този момент коства на Русия над 350 000 убити военни ", добави той, включвайки в тази цифра и ранените.

" По море украинските офанзиви потопиха или извадиха от строя забележителна част от Черноморския флот на РФ. Във въздуха Украйна смъква основни съветски обекти, включително скъпоструващи разследващи самолети ", означи Столтенберг.

Той акцентира, че украинците " имат задоволително храброст, не им доближават муниции ".

" Заедно сме в положение да осигурим на Украйна всичко належащо. Трябва да покажем политическа воля за това ", съобщи генералният секретар.

Столтенберг акцентира, че страните от НАТО би трябвало да " копаят надълбоко и да копаят бързо ", тъй като забавянето ще докара до " действителни последици на бойното поле ".

" Това е сериозен миг. Би било сериозна историческа неточност да се разреши на (руския президент Владимир) Путин да вземе превъзходство ", означи той.

Отговаряйки на въпрос за президентския избор в Русия, генералният секретар на НАТО съобщи, че изборите ще бъдат " доста по-малко свободни от последния път ".

В отчет за предходната година Столтенберг посочи, че през 2023 година военните разноски в Европа и Канада са се нараснали с невижданите 11%. Но това, по думите му, не е задоволително.

По-рано генералният секретар съобщи, че тази година рекордните 18 от 31 членки на НАТО ще изпълнят задачата на Алианса за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР