Членовете на Конституционния съд са разделени по въпроса дали да

...
Членовете на Конституционния съд са разделени по въпроса дали да
Коментари Харесай

Конституционният съд е разделен за оставката на Делян Добрев

Членовете на Конституционния съд са разграничени по въпроса дали да се допусне за разглеждане настояването на Българска социалистическа партия за отхвърлената оставка на депутата Делян Добрев от ГЕРБ. На работна среща във вторник десетима членове на Конституционен съд неофициално са обменили мнения по тематиката, а преобладаващото мнение е за отменяне на настояването на Българска социалистическа партия. Причината е, че Народното събрание не е излязло с експлицитен акт, по който Конституционният съд да се произнесе, оповестява уеб сайтът " Де факто ".

В средата на октомври Народното събрание отхвърли да одобри оставката на депутата от ГЕРБ, който заявява желанието си да се отдръпна поради абсурда " Кумгейт ". Преди това се оказа, че голям брой близки и родственици на Добрев са назначени на работа в община Хасково по негово искане, а Добрев сподели, че не вижда нищо неприятно в това.

След това депутатът подаде оставка като депутат и съобщи, че решението му е персонално и изрично. Отказът на Народното събрание да му одобри оставката бе разяснен от Българска социалистическа партия като нарушаване на конституцията, правилата на правовата страна и условието за предсказуемост на обществената власт,.

Българска социалистическа партия цитират в жалбата си решението на Конституционния съд за оставката на вицепрезидента Блага Димитрова. Съдът афишира, че не може да разисква претекстовете на Димитрова, а единствено да установи дали актът е резултат от свободната й воля. В случая с Делян Пеевски през 2013 година, когато Народното събрание не гласоподава оставката му, Конституционен съд реши, че когато има отвод да се одобри оставка на народен представител, разногласието се взема решение от Конституционния съд.

Според част от съдиите в Конституционен съд в тази ситуация с Делян Добрев Народното събрание е отхвърлил проекторешението за приемане на оставката, без решението му да е завършено в експлицитен акт. Според конституцията и Закона за Конституционния съд, съдът се произнася по закони и на " други актове " на Народното събрание. Актовете на Народното събрание се нападат в Конституционен съд, след обнародването им в Дъждовни води, а решението за Добрев не е оповестено в Държавен вестник.

Друга част от съдиите настояват, че акт на Народното събрание има, тъй като има последствия. Последиците са, че Делян Добрев към момента е народен представител, макар че подаде оставка.
Докладчик по делото е Константин Пенчев. Решение по проблема би трябвало да има през идната седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР