Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се

...
Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се
Коментари Харесай

Въпреки ГЕРБ и ДПС, КЕВР остава с петима комисари |

Членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се понижават от 9 на 5. Това взеха решение депутатите откакто поддържаха на първо четене промени в Закона за енергетиката. Новите текстове ще разрешат на новото ръководещо болшинство да смени целия настоящ състав на енергийния регулатор. 

Срещу законопроекта се оповестиха изрично две от партиите в Народното събрание ГЕРБ и Движение за права и свободи. Техните депутати направиха дълга серия от изявления, които проточиха дебата в пленарната зала повече от два часа. Основната теза и на ГЕРБ, и на Движение за права и свободи бе, че до момента КЕВР е била самостоятелен орган, а в този момент ръководещите щели да я командват, внедрявайки свои хора. Специално Движение за права и свободи пък се концентрира върху това, че предприемачът Иво Прокопиев щял да въздейства върху решенията на регулатора.

Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи даже пробваха да неодобряват гласуването на плана като желаеха поименна инспекция и напуснаха залата. След нея обаче се оказа, че има кворум и болшинството съумя да гласоподава измененията. Решението мина със 122 гласа " за ", 9 " срещу ", откакто част от депутатите от ГЕРБ се върнаха в зала и гласоподаваха.

Вносители на измененията са депутатите от ръководещото болшинство Виктория Василева ( " ИТН " ), Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ), Мирослав Иванов ( " Продължаваме промяната " ) и Георги Свиленски (БСП). Според признатите промени броят на членовете, дружно с ръководителя, от сегашните 9 би трябвало да намалее на 5. Това ще стане като се трансформират и някои от условията за професионален опит. Предлага се към този момент двама, а не четирима, от членовете да са магистри в региона на енергетиката и с най-малко 5 година стаж по специалността. Освен това, в спомагателните разпореждания на проектозакона се предлага текст, съгласно който в деня, в който законът влезе в действие - в тази ситуация това е денят на обнародването му, се организира чоп, посредством който се приключва активността на двама от членовете на регулатора със стаж в региона на енергетиката. Той се организира в Народното събрание измежду членовете на КЕВР със стаж в енергетиката, чиито мандат не е изминал. Това на процедура значи, че от тримата, чиито мандат не е изминал, посредством чоп ще може единствено един да резервира поста си. Допълнително броят на комисарите ще бъде понижен с предлагания текст, съгласно който се анулира в този момент съществуващата наредба, с която се изисква най-малко един от членовете да има юридически стаж и също най-малко един да е със стаж в региона на стопанската система.

" По този метод се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един ръководител, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги ", пишат в претекстовете си вносителите.

Чрез препоръчаната смяна се усъвършенства числения състав на комисията като самостоятелен колегиален орган, като ще бъдат осъществени обилни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията, стимулират още концепцията си вносителите.

Росица Кирова от ГЕРБ разгласи, че в действителност задачата на намаляването на числения състав на КЕВР, изключително в състав " Енергетика ", е ръководещото болшинство да " овладее " комисията, тъй като ще има двама от трима от членовете. Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също съобщи, че по този метод КЕВР от самостоятелна, че стане подвластна от ръководещите.

" Не е належащо една самостоятелна институция да я извършите подвластна за това, че сте пристигнали на власт ", той.

Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " обаче опонира, че процедурата е естествена и законосъобразна.

" Избираме член и ръководител. Нямаме партийни назначения, ние сме една коалиция. Търси се експертност ", коментира той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР