Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приеха

...
Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приеха
Коментари Харесай

Поскъпването на парното за бита от днес е средно с 29,73%

Членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобриха междинното нарастване на цените на парното за бита от 1 юли да е 29,73 %, оповестиха от енергийния регулатор.

За утешение, те осведомиха, че предварителните планове са били повишаване с 39,26 на 100. Като претекст за нарастването акцентират неведнъж повишените разноски на топлофикационните сдружения за закупуване на природен газ и въглеродни излъчвания.
 Токът за бита нараства приблизително с 3,4 %
Токът за бита нараства приблизително с 3,4 %

За ЧЕЗ повишаването е с 2,70 %, за ЕВН - с 3,47 %, за " ЕНЕРГО-ПРО " - с 4,45 %

Цената за новия регулаторен интервал 1 юли 2022 - 30 юни2023 година ще бъде увеличена приблизително с 29,73 % за цялата страна .

За битовите консуматори на " Топлофикация София " ЕАД одобрената цена остава 137,86 лева./MWh, при настояща цена 98,48 лева./MWh, което е изменение с 39,99%.

Потребителите на " ЕВН България Топлофикация " ЕАД ще заплащат цена от 137,66 лева ./MWh, при настояща цена 99,55 лева./MWh, което е изменение с 38,28%

Цената на " Веолия Енерджи Варна " ЕАД се променя с 38,88% и става 136,51 /MWh, при настояща цена 98,29 лева./MWh.

От КЕВР признават, че топлофикационните сдружения, които употребяват газ ще получат обезщетения от Правителството и през месец май, второ, някои от сдруженията са потребили действително по-малко количество газ напролет на 2022 година, а въпреки това за някои топлофикации са установени по-ниски действителни разноски за гориво .
 Ковачева: Всяко нарастване на цените на тока и парното от 1 юли ще затрудни хората
Ковачева: Всяко нарастване на цените на тока и парното от 1 юли ще затрудни хората

Отделният битов клиент няма право на самостоятелен отвод от услугите на топлофикация

КЕВР предприе изключителни ограничения, с цел да адресира изключителната обстановка с цените на горивата и да подкрепи битовите консуматори за идния отоплителен интервал. Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези консуматори посредством Фонда за сигурност на електроенергийната система . По този метод те няма да се постанова да заплащат цени за парно в размера, пожелан от топлофикационните сдружения.

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният растеж на въглеродните излъчвания . Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна посочените два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила.
 От
От " Топлофикация София " одобряват цената за парното, само че желаят по-високи заплати

Дипломатично споделят, че търсят решение с КЕВР

За " Топлофикация София " природният газ и излъчванията образуват 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за " Топлофикация Плевен " - този дял е 85,52%, за " Топлофикация Враца " - 83,08%, за " Топлофикация Перник " - 81,68% .

При останалите сдружения делът на природният газ и въглеродните излъчвания при образуването на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна , цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усилиха съвсем четирикратно - от 45 лева./МВч до над 160 лева./МВч.

През този интервал цените на топлинната сила за потребителите останаха без смяна, което докара до увеличение на разноските на сдруженията и акумулиране на недостиг. През новия интервал този недостиг ще се компенсира, защото в противоположен случай сдруженията могат да банкрутират.

Цените на въглеродните излъчвания през миналия едногодишен интервал от 1 юли 2021 година също набъбнаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 година до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 година Това в допълнение усилва разноските на сдруженията, което следва бъде регистрирано в цените на топлинната сила.

Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021 - май 2022г., топлофикациите са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн.лв. Само за " Топлофикация София " по последни калкулации насъбраният недостиг е в размер на към 332 млн. лева за миналия интервал.

Комисията чака спомагателен позитивен резултат върху цените на битовите консуматори вследствие на признатите на 29.06 от Народното събрание ограничения, с които от 20% на 9% се понижава Данък добавена стойност върху цените за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Според плановете вследствие на това междинното нарастване на топлинната сила за бита ще бъде понижено от 29% на 18%.

Според КЕВР намаляването на ставката ще се отрази удобно и на разноските на нестопанските консуматори за доставки на природен газ .

Приетата законова смяна за освобождение от данък на електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ също ще има позитивно въздействие върху цените на електрическата и топлинната сила за бита.

Решението на Комисията е взето след авансово извършени намерено съвещание и публично разискване с присъединяване на заинтригуваните страни - Омбудсмана, БТПП, цивилен организации и сдружения и други В окончателното решение на КЕВР са регистрирани всички оферти, направени по време на публичното разискване

Определянето на прогнозните цени на природния газ и на въглеродните излъчвания за едногодишен интервал напред е след осъществени симулации на търговията на фючърси на европейските тържища, осведомят от КЕВР.

Заложено е също, че по българо-гръцката връзка " Комотини-Стара Загора " страната ни ще получава в цялостен размер контрактуваното количество азербайджански природен газ от 1 млрд куб.м. годишно.

Решението на Комисията за одобряване на цени на топлинната сила за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година е оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР