Членовете на Европейския парламент призовават Съвета (държавите членки) да одобри

...
Членовете на Европейския парламент призовават Съвета (държавите членки) да одобри
Коментари Харесай

Европарламентът: България и Румъния трябва да влязат в Шенген до края на 2023 г.

Членовете на Европейския парламент приканват Съвета (държавите членки) да утвърди присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство до края на 2023 година, съобщи пресслужбата на институцията.В резолюция, призната в сряда с 526 гласа " за ", 57 гласа " срещу " и 42 гласа " въздържал се ", Парламентът акцентира, че двете страни към този момент са изпълнили нужните условия за приемане в Шенген.

Членовете на Екологичен потенциал показват страдание за решението на Съвета от 8 декември 2022 година да отхвърли участието им, " без да показа правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение ".

Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейски Съюз по-силен, споделят евродепутатите, като означават, че всички страни членки имат право да се причислят към Шенген, когато са подготвени.

Според Парламента фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за свободно пътешестване, натоварва бизнеса и популацията на двете страни в обществен и стопански проект.

Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични компликации и спомагателни разноски при пътешестване или осъществяване на стопанска активност в чужбина спрямо техните сътрудници в Шенгенското пространство, се споделя в текста.

Членовете на Екологичен потенциал означават, че закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до няколко дни даже - в съпоставяне със приблизително 10 минути без инспекции на вътрешните граници - което също по този начин утежнява изискванията на труд на водачите на камиони.

Увеличаване на нездравословните излъчвания

В допълнение към вредите, нанесени на единния пазар на Европейски Съюз посредством възпрепятстване на свободното придвижване на артикули сред европейските страни членки, в текста се показват и " непоправимите вреди " за околната среда, които не подхождат на задачите на Европейския съюз за индиферентност във връзка с климата.

Здравето на водачите, митническите чиновници и хората, живеещи наоколо до граничните пунктове, е изложено на риск от нарасналото замърсяване от хилядите транспортни средства, чакащи да преминат границата всеки ден, защото всяка година се отделят към 46 хиляди тона въглероден диоксид, споделят членовете на Екологичен потенциал.
Резолюцията приканва Комисията да направи оценка на финансовите загуби, пропуснатите изгоди и екологичните вреди, понесени от Румъния и България от юни 2011 година насам заради " голословния отвод " на участие в Шенген, и я предизвиква да проучва опциите за финансова отплата.

 Денков кани митнически специалисти от Нидерландия и Австрия в опит за банкет в Шенген Денков кани митнически специалисти от Нидерландия и Австрия в опит за банкет в Шенген

Членовете на Екологичен потенциал показват, че актуалната обстановка " е инструментализирана от антиевропейска, в това число съветска агитация ", и " подкопава способността на Европейски Съюз да разпространява своите полезности и положителното ръководство в страни отвън Европейски Съюз ".

В известието се напомня, че Европейската комисия реши, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген, а Европейският парламент неведнъж е подкрепял присъединението им, последно в резолюция от 5 октомври 2022 година и в спор от 14 декември 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР