Членовете на Европейския парламент подкрепиха вчера плановете на Европейската комисия

...
Членовете на Европейския парламент подкрепиха вчера плановете на Европейската комисия
Коментари Харесай

Евродепутатите подкрепиха безпрецедентните санкции срещу Полша

Членовете на Европейския парламент поддържаха през вчерашния ден проектите на Европейската комисия да предприеме невиждани наказателни ограничения против Полша поради промените в правосъдната система и медиите, които заплашват върховенството на закона в страната, съобщи " Ройтерс ".

Европейската комисия упреква ръководещата в Полша националистическа партия " Право и правдивост ", че не съблюдава върховенството на закона с промените си в правосъдната система и публичните медии, въведени откакто тя пое властта през 2015 година След две години на безуспешен разговор с полските управляващи през декември 2017 година комисията стартира процедура против Варшава, която може да докара до нейното отнемане от глас в Европейски Съюз, в случай че до 20 март не направи отстъпки.

Новият полски министър председател Матеуш Моравецки се опита при започване на годината да понижи напрежението. За 8 март е планувана негова нова среща с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Европейският парламент одобри през вчерашния ден с 442 гласа " за ", 147 " срещу " и 48 " въздържал се " незадължаваща резолюция в поддръжка на решението на Комисията да глоби Полша. Този избор се прибавя към натиска на западноевропейски държавни управления, които по-рано тази седмица уведомиха Варшава, че е извънредно време да откликне на опасенията им за спазването на демократичните свободи в Полша, напомня " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията означи, че е малко евентуално Полша да бъде лишена от правото на глас в Европейски Съюз, тъй като такова решение може да бъде взето единствено с единогласие от среща на върха на съюза. Но унгарският министър председател Виктор Орбан, който някои страни от Европейски Съюз също упрекват, че подкопава демокрацията, е заречен да блокира налагането на наказване против полските му съдружници.

Засега страните от Европейски Съюз са прекратили нападките против Варшава, с цел да има пространство за нови договаряния сред нея и Брюксел. Но Полша ще се озове в много неудобно състояние, в случай че блокът стигне до гласоподаване за наказания, дори и при наложено унгарско несъгласие, отбелязва " Ройтерс ".

Спорът също така може да накара страните членки да понижат предопределените за Полша еврофондове в идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз след 2021 година Полша е най-големият бенефициент на европейки средства за инфраструктура и други планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР