Членовете на Европейския парламент (ЕП) отхвърлиха три опита за блокиране

Членовете на Европейския парламент (ЕП) отхвърлиха три опита за блокиране ...

ЕП отхвърли три опита за блокиране на новите правила за зелени инвестиции


Членовете на Европейския парламент (ЕП) отхвърлиха три опита за блокиране на предложения правилник на Европейския съюз (ЕС) за устойчиви инвестиции. Това се случва в момент, в който Брюксел се насочва към завършване на първата част от тези важни правила, предава Ройтерс.

През април Европейската комисия предложи първия раздел от таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, сложен законодателен акт, който от следващата година ще решава кои инвестиции в блока могат да бъдат определени за „устойчиви“ и кои не.

Европейският парламент и страните членки на ЕС проучват внимателно предложението, което включва ограничения на въглеродните емисии и други критерии, на които икономически активности, като производството на автомобили, вятърните турбини и циментовите заводи, ще трябва да отговарят, за да се считат за зелени инвестиции.

В понеделник комисиите по околната среда и икономическите въпроси към Европейския парламент отхвърлиха три опита за възразяване срещу предложението. Мнозинство в ЕП или страните от ЕС биха могли да блокират предложението.

Паскал Канфин, председател на комисията по околна среда, приветства резултатите от гласуването и заяви, че промените ще „засилят лидерството на ЕС в правилата за зелено финансиране“.Още по темата

И трите опита за блокиране на предложението се основават на това, че таксономията не е в съответствие със съществуващите закони в ЕС или трябва да включва ядрената енергетика и газовите електроцентрали като зелени инвестиции.

ЕК трябва да публикува второ предложение през следващите месеци, като в него ще потвърди дали таксономията ще обозначи инвестициите в ядрената енергетика и газа като зелени.

Решението по тези въпроси се бави с месеци и се сблъсква със силно лобиране от страна на правителствата в ЕС, които не могат да постигнат разбирателство дали горивата заслужават да бъдат обозначени като устойчиви.

Миналата седмица група от 150 организации призова Брюксел да не посочва газа като зелен и заяви, че това ще насърчи инвестициите в изкопаеми горива във време, в което Европа си е поставила за цел да ограничи своята зависимост от въглища, газ и петрол.

Чрез таксономията Брюксел цели да направи благоприятните за климата проекти по-видими за инвеститорите и да насочи огромни суми частен капитал към проекти, които ще помогнат на блока да постигне целите за намаляване на емисиите на парникови газове.

Източник: investor.bg