Членовете на браншовата камара Пътища излизат утре (29 септември) на

...
Членовете на браншовата камара Пътища излизат утре (29 септември) на
Коментари Харесай

Браншова камара „Пътища“ излиза на национален протест

Членовете на браншовата камара " Пътища " излизат на следващия ден (29 септември) на митинг в цялата страна , с цел да изискат от страната вероятност за сектора, заяви пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков след присъединяване в съвещанието в правосъдното министерство на работна група, основана по предписание на премиера за намиране на решение на проблемите в пътно-строителния бранш.

Протести ще има във всички области на България в основни точки от пътната инфраструктура, а в София хората ще се съберат пред Министерския съвет от 16:00 до 17:00 ч.

" Искаме да дадем изясненост кои сме и какъв брой сме " , сподели Чайков.

" Протестът беше проведен, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния интервал, има закъснение и по много други действия в Агенция " Пътна инфраструктура ", не сме получавали пари от много време и не се разрешава да се фактурират към този момент сертифицирани действия ", подсети Чайков.

" Проблемът е задоволително комплициран и страните преди много време потеглиха от много диаметрално противоположни позиции и никой от нас не е очаквал през днешния ден да се реализира дефинитивно решение ", разяснява Чайков резултатите от срещата и посочи, че работната група от страна на администрацията е свършила много работа и към този момент има предложение, което би трябвало да бъде огледано от юридическата му страна от юристите на Камарата, с цел да се даде мнение до каква степен то е задоволително за сектора.

" Дяволът е детайлите, на този стадий това, което е на масата, е правната рамка и отчасти предложение за финансовата рамка ", съобщи Чайков.

Той посочи, че съответните параметри ще бъдат коментирани след среща с премиера, която се чака, откакто той получи отчета от работната група, който ще му бъде предаден на следващия ден или най-късно в четвъртък.

Чайков посочи, че правната рамка подсигурява цялата стойност на дължимите от страната към компаниите за свършена активност суми, които са 870 млн. лв. - фактурирани и сертифицирани действия, и " някакъв размер от средства, който е нужен за консервиране на стартирани поправки ".

Сроковете , в които компаниите ще получат тези пари, е предмет на спомагателни диалози и те ще бъдат ясно написани, сподели Чайков, само че не влезе в елементи по схемата на разплащане, която през днешния ден не е била коментирана на срещата.

В отговор на въпрос той сподели, че по-скоро наподобява, че ще има зимно поддържане на пътищата, стъпвайки, в това число и на предлагането на работната група, което Чайков не разяснява. То сигурно е ориентирано към нормализиране на изискванията за осъществяване на зимно поддържане този сезон, добави той и сподели, че за компаниите е значимо първо да тръгне дейно заплащането, с цел да се приготвят за зимата и да получат вероятност от страна на страната.

Заместник-министърът на районното развиване Валентин Граматиков, който е част от работната група, разяснява пред публицисти, че страната е подготвена с предложение за решение на проблема по договорите за настоящо поддържане и ремонт на пътищата. Той удостовери уверението на сектора, че зимата няма да ни изненада.

" Въпреки всички отговорности, които са признати по осъществяването на договорите и неизплатени към момента, бизнесът е подготвен да се оправи със обстановката ", сподели Граматиков.

Чайков обаче посочи, че за задачата е належащо да има съглашение с държавното управление. По думите на заместник-министъра такова се чака да бъде реализирано скоро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР