Членовете на българските аварийни екипи, които участваха в спасителните операции

...
Членовете на българските аварийни екипи, които участваха в спасителните операции
Коментари Харесай

Румен Радев награди българските спасители в Турция на церемонията Пожарникар на годината

Членовете на българските спешни екипи, които участваха в избавителните интервенции след земетресението в Турция, получиха оценки от президента Румен Радев в границите на церемонията " Пожарникар на годината ".

Президентът поздрави наградените и уточни, че е чест и отговорност да е патрон на тази гала.

" Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, нашите спасители още същия ден към този момент спасяваха човешки живот. Бях смутен, тъй като осъзнавах какъв брой мъчно е да се сътвори организация и да пристигнем в точния момент. Да се дефинират екипи и средства, организация и щаб за тази комплицирана активност, да се доставят всички оборудвания. Ние бяхме първа страна от Европейски Съюз, която се включи с екипи на място. Показахме, че сме страна с ефикасни институции, която може бързо да се провежда и да работи. Аз съм уверен, че с хора като вас България ще просперира. И дано това земетресение да бъде предизвестие за всички, с цел да са готови институциите. Вие скрепихте и междусъседските връзки с Турция ", сподели Румен Радев.

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на всички взели участие в избавителната интервенция.

" Господин президент, вие бяхте първият, който откликна на този апел. И вие, скъпи другари, посетихте зоната на земетресението единствено няколко часа по-късно. Нашите вреди са големи, ще възстановим градовете, само че не можем да върнем животните. Никога няма да забравим тази болежка. А вие, скъпи другари, бяхте светлина в най-тъмната нощ. Досега бяхте наши съседи, в този момент сте наши кръвни братя. От името на целия ни народ ви изричам признателност ", съобщи Айлин Секизкьок.



Пожарникар на годината стана основен контрольор Георги Тодоров от Г. Оряховица.

Старши контрольор Владислав Ангелков беше награден в раздел " Контролна активност ". Старши контрольор Иван Гьошев беше награден за превантивна активност. За избавителна активност бе награден старши контрольор Росен Калфин. За пожарогасителна активност бе награден основен контрольор Николай Кирилов.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев поздрави наградените в 28-ата гала " Пожарникар на годината ".

" Цялата дирекция заслужава огромна и групова премия. Само за предходната година са избавени над 600 живота, а на всеки 10 минути вие реагирате на сигнали ", сподели още Демерджиев.

Той напомни дейностите на пожарникари и спасители при наводнения и пожари и при земетресението в Турция и пое уговорката да бъде създаден и импортиран закон за доброволчеството.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР