Членовете на Асоциацията за българо-африканско и европейско сътрудничество - БАФЕВРО

...
Членовете на Асоциацията за българо-африканско и европейско сътрудничество - БАФЕВРО
Коментари Харесай

Дипломатическо напрежение между Кралство Мароко и Кралство Испания

Членовете на Асоциацията за българо-африканско и европейско съдействие - БАФЕВРО и членовете на Международната платформа за защита и поддръжка на Мароканска Сахара излязоха с зов, в който изрекоха мощна угриженост и отрицание към държавното управление на Испания, по отношение на даването на леговище на испанска земя на Брахим Гали. Той е водач на сепаратистка въоръжена група, упреквана за умишленото нарушение на териториалната целокупност на суверенната страна Кралство Мароко, в работа на задачата на Алжир към реализиране на териториална надмощие.

Документът сигнализира, че Гали се показва под подправена идентичност с алжирски дипломатически паспорт с името Мохамед Бенбатуш, което е в цялостно нарушаване на интернационалното и респективно - испанското право. Транспортирането му с алжирски медицински аероплан, обслужван от алжирски офицери, и издаването на алжирски дипломатически паспорт с подправена идентичност за следващ път потвърждават отговорността на Алжир в районния спор за Сахара и за дейностите на военната и политическа организация в Западна Сахара - Полисарио.

Брахим Гали е разследван от испанския съд за осъществени закононарушения против човечеството в лагерите в алжирската област Тиндуф, в това число - геноцид, изтезания, насилствени изгубвания, полови насилия. В тази връзка е му е издадена заповед за арест от испанските управляващи през 2008 година

Апелът напомня, че следствието и наказването на причинители на закононарушения против човечеството е императив на интернационалното право и не се позволява анулация. Декларацията окачествява дейностите на испанското държавно управление като дипломация с двоен стандарт.

Подкрепящите апела застават зад всички начинания, които подвеждат под отговорност Брахим Гали за неговите закононарушения и показват цялостната си поддръжка към околните и жертвите на закононарушенията, осъществени от него. Приканва се испанското държавно управление да поеме отговорност, като неотложно арестува Гали, макар опита за оневиняване с потребност от лекуване, и да го подложи на правосъден развой за осъществените от него закононарушения.

Призовават се всички страни членки на Организация на обединените нации и на Европейския съюз да поддържат следствията и правосъдните производства, формирани против Гали, в сходство с техните интернационалните отговорности. Международната общественост би трябвало да поеме отговорност и да постави завършек на беззаконието, което господства в лагерите в Тиндуф, дължащо се на противозаконното прекачване на властта от Алжир към Полисарио, което е в нарушаване на интернационалното филантропично право.

Авторите и поддръжниците на апела показват цялостната си взаимност с популацията, арестувано срещу волята си в лагерите в Тиндуф, както и с всички жертви с нарушени човешки права в Алжир.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР