Членове на СИК в София разпитват избиратели, които са гласували

...
Членове на СИК в София разпитват избиратели, които са гласували
Коментари Харесай

Защо в столична СИК разпитват гласуващите с машина дали ще гласуват за кмет на СО или и за районен кмет?

Членове на СИК в София разпитват гласоподаватели, които са дали своят вот с машина дали са дали своят вот единствено за кмет на столицата или и за областен кмет . Случаят е от 58 секция в Люлин, намираща се в 97 СУ " Братя Миладинови ", алармираха News.bg.

На гласоподавателите, подали избор посредством машина им е обяснено, че трябвало да ги запишат по какъв начин са дали своят вот. От там идва и подозрението на гласоподавателите за какво записват по какъв начин са дали своят вот. Това е цялостен парадокс, разяснява пред News.bg Стоил Цицелков, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

От пресцентъра на ЦИК дадоха отговор, че когато гласоподавателят желае да гласоподава с хартия членовете на комисията схващат дали той ще гласоподава единствено за кмет, единствено за областен кмет или и за двете. Такава информация при машинния избор членовете на СИК не получават.

На въпроса на News.bg за какво е нужно да се записва тази информация за всеки съответен гласоподавател, не можаха да отговорят и предложиха да се обърнем към ОИК.
 Балотажи на локални избори 2023 онлайн
Ниска интензивност на балотажа

Между 1.1% и 1.5% от българите са отишли до урните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР