Членове на Европейския парламент (ЕП) осъдиха честването на Деня на

...
Членове на Европейския парламент (ЕП) осъдиха честването на Деня на
Коментари Харесай

ЕП осъди честването на Деня на Република Сръбска

Членове на Европейския парламент (ЕП) осъдиха честването на Деня на Република Сръбска на 9 януари, както и наличието на сръбски публични лица, като желаеха от интернационалната общественост да предприеме " ефикасни и смели " ограничения, заяви „ N1 ”.


Председателят на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Босна и Херцеговина (БиХ) и Косово Ромео Франц и непрекъснатият докладчик за Босна и Херцеговина Пауло Рангел обявиха в взаимно изказване, че предходната година са предизвестили, че са минали няколко червени линии и че от този момент ситуацията се е влошило и " става все по-неустойчиво ".

" Сега е от изключителна значимост интернационалната общественост най-сетне да премине от остри думи към ефикасни, смели дейности ", оповестиха Франц и Рангел, като припомниха, че в резолюцията си от 12 юли 2023 година Екологичен потенциал " още веднъж прикани за целенасочени наказания против дестабилизиращите политически артисти " в БиХ, в това число тези, които заплашват и подкопават нейния суверенитет, териториална целокупност и парламентарен ред, изключително Милорад Додик, както и други високопоставени чиновници на районен съд и чиновници на трети страни, които оказват политическа и материална поддръжка на сепаратистката политика ".

Представителите на Екологичен потенциал обявиха, че честването на Деня на Република Сръбска опонира на решенията на Конституционния съд, на позициите на Европейски Съюз и на недвусмислените изказвания на висшия представител Кристиан Шмидт.

" Още един път показваме цялостната си поддръжка към висшия представител и призоваваме способените органи и интернационалната общественост да работят уверено в сходство с изказването на висшия представител след миналогодишния " Ден на Република Сръбска ", че " би трябвало да е ясно, че 9 януари 2024 година няма да се случи в тази рамка и по този метод ", се споделя в известието.

Допълва се, че 9 януари и предходните дни са били белязани от грозни случаи на заплашване на жители и завърнали се лица във Власеница и Сребреница, шумно възхваляване на наказани военнопрестъпници и език на омразата.

Служители на Екологичен потенциал обявиха, че Сърбия още веднъж е била показана на събитието по случай „ Деня на районен съд “ от делегация на високо ниво, в която са взели участие няколко министри, в това число министърът на защитата и ръководител на Сръбската прогресивна партия Милош Вучевич, и че президентът на районен съд Милорад Додик е " застанал един до друг " с ръководителя в оставка на Скупщината на Сърбия и посланика на Русия в Босна и Херцеговина.

Те припомниха, че в миналогодишната си резолюция Екологичен потенциал осъди наличието на високопоставени сръбски чиновници на честването на " противоконституционния Ден на Република Сръбска ".

Те също по този начин показаха съжалението си, че няколко черногорски публични лица, в това число депутати, са участвали на честването тази година.

" Представителите на страните-кандидатки, които непрекъснато настояват, че европейската интеграция и бъдещото участие в Европейски Съюз са техен най-голям приоритет, би трябвало да работят по съответния метод. В тази връзка приветстваме кардиналната позиция на президента на Черна гора Яков Милатович, който отхвърли поканата и изясни за какво ", се споделя още в изказването.

Франц и Рангел показаха и огромна угриженост от обстоятелството, че тазгодишната най-висока премия на районен съд беше връчена на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който я одобри и по този метод " се причисли към Владимир Путин, миналогодишния притежател на същата премия, и всички останали, които демонстрираха пренебрежение към конституционния и правовия ред на БиХ ".

Франц и Рангел напомнят, че предходната година " безусловно осъдиха " честването на Деня на Република Сръбска, което е в цялостно несъгласие с няколко решения на Конституционния съд на БиХ, който разгласи този празник и референдума от 2016 година за противоконституционни.

" Правото на ентитета Република Сръбска да има собствен личен празник не се слага под въпрос. Проблемът е в избора на дата, който нарушава решенията на Конституционния съд и няколко разпореждания от Конституцията на БиХ, които не разрешават дискриминирането. Пренебрегването на тези решения е престъпно закононарушение, подкопава Дейтънското спокойно съглашение и съставлява спънка за напредъка на БиХ в осъществяването на 14 основни целта и интеграцията ѝ в Европейски Съюз ", обявиха от Екологичен потенциал.

Те акцентираха, че вместо върху разделянето и провокациите, управляващите и политическите артисти в страната би трябвало да се съсредоточат върху провеждането на съответни промени, които са нужни за започването на договаряния за присъединение, защото страната получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР