Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел

...
Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел
Коментари Харесай

Член на управителния съвет на ЕЦБ: Инфлацията се забавя, но основната остава без промяна

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел съобщи, че въпреки и инфлацията на потребителските цени в еврозоната да е почнала да се забавя, главната инфлация, индикатор, изключващ сезонно неуверените цени, остава постоянна, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

По време на презентация, изнесена през вчерашния ден пред Чикагската конференция за световната стопанска система и финансовата непоклатимост, Шнабел е декларирала още, че финансовите разтърсвания в стопанската система на еврото имат забележими резултати върху пазарите, само че към този момент основно върху финансовите компании.

По-рано през месеца ЕЦБ увеличи лихвените си проценти с 50 базисни пункта. Банката обаче не даде никакви бъдещи насоки по отношение на задаващите се промени на лихвените проценти.

Шнабел предизвести, че е допустима внезапна смяна на упованията за лихвените проценти, като разследване от устойчивата инфлация и финансовата неустойчивост в стопанската система.

Забавянето на инфлацията продължава, до момента в който енергийните цени спадат бързо. Междувременно инфлацията при питателните артикули и при услугите към момента се усилва, сигнализира Шнабел.

Тя обаче обърна внимание и на мощния пазар на труда и бързия напредък на заплатите. " По-високите лихвени проценти по банковите заеми в последна сметка се трансформират в по-нисък растеж на заемите ", изясни тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР