Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков отговори на въпросите

...
Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков отговори на въпросите
Коментари Харесай

Величков: Единствено Лечков говореше двусмислено и увърташе при подаването на оставките

Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков отговори на въпросите на dsport и " Дарик радио ". Ето какво сподели той:

През месец октомври 2019 година, след съвещание на Изпълкома, бе оповестено, че всички членове са подали групова оставка. Вие персонално подадохте ли оставка тогава?

- Да, аз подадох оставка в писмен тип. Дискусията беше за групова оставка без значение, че в правния мир няма сходно разбиране. Един по един 5 от членовете на ИК подадоха своите авансово готови писмени оставки. Това бе последвано от устни волеизявления на останалите членове на ИК, че подават оставки. Единствено Йордан Лечков говореше двусмислено и увърташе. Призивът на един от сътрудниците - Венци Стефанов, ориентиран към Лечков, беше: " Данчо, дано не те изхабяваме по този метод. Присъедини се към оставките на всички, откажи се и от правото си по правилник да поемеш ръководството на БФС като първи вицепрезидент. Без това си в предизборна акция за локалните избори. В противоположен случай ние би трябвало да те свалим от поста първи вицепрезидент, тъй като, при създалото се напрежение, поемането на ръководството на БФС от теб е недопустимо. Тогава Лечков, след мнения и пояснения и намесата и на други членове на ИК, които го убеждаваха да не сътворяваме повече проблеми сподели: " Добре, разбирам, ок, склонен съм да се отдръпва ". Дали директно след съвещанието на ИК или след това се е сетил да приказва, че оставка не е подавал и да се измъква по този метод не знам. Беше много с напрежение съвещание. Предполагам сътрудниците, които направиха изказвания след съответното съвещание, говореха за групова оставка, тъй като имаха поради, че всички сме подали оставки.
 България може да получи сериозна глоба от УЕФА?
България може да получи сериозна глоба от УЕФА?

Шампионатът не може да бъде променян в разгара на сезона

Ако сте подали оставка планирате ли да я оттеглите преди или на Конгреса на 25 юни?

- Не считам да отдръпвам подадената от мен писмена оставка.

Ако сте трансформирали мнението си от октомври 2019 година досега каква е повода за това?

- Не съм трансформирал мнението си и няма да го направя. Редно е да спазим дневния ред - волята и упованията на футболната общност. Ако някой се счита за мечтан, си има морално изискан ред. Нека подаде оставка и остане зад нея и по-късно да се кандидатира още веднъж или бъде препоръчан за член на ИК от някой кандидат-президент.

Смятате ли, че футболната общност има доверие във вас и вашите сътрудници от Изпълкома на БФС?

- Смятам, че футболната общност няма доверие във всички членове на ИК. Достойни хора и хора с благоприятни условия да дадат доста на БФС има в Изпълкома, а прелегитимацията им минава през оставка и следващо ново избиране.
 ДК наказа Нефтохимик с имуществена глоба
ДК наказа Нефтохимик с имуществена глоба

Заради пререкания съ сслужебни лица

Според вас допустимо ли е Конгресът на 25 юни да избере управление на БФС с нов 4-годишен мандат на ръководство?

- Да. За мен има няколко разновидността. В случай на оставки на всички членове на ИК и президента признати от конгреса - изрично и несъмнено ще имаме напълно ново управление с 4 годишен мандат. Също по този начин съществува и вид 2. В случай на включване в дневния ред и освобождение на цялото управление от конгреса, без значение от желанията на този и оня, без значение от подадени или неподадени оставки също може да има избор на ново управление с мандат от 4 години. Съдебната процедура " Порточанов " е основана на обжалване от Христо Порточанов на решение за избор на ново управление на БФС без преди този момент, въпреки и официално, да бъде освободено остарялото управление. Има обаче и правосъдна процедура и в противоположна посока при други идентични проблеми за юридически лица регистрирани по закона за юридическите лица с нестопанска цел. Ако е належащо мога да я изтъквам. Повтарям - претекстовете за обжалването на Порточанов решенията на тогавашния конгрес са за избор на ново управление без предхождащо освобождение на предходното управление. Сега в дневния ред на конгреса това може да бъде елементарно уредено, с цел да не се стигне до същия проблем. Възможността съдът да не впише новоизбраното управление е единствено теоритична. Дори това да стане това значи, че остарялото управление ще остане отпред на БФС до идващия конгрес. А белким в този момент не се върви по същия път? Сега се приготвя избор на отчасти ново управление доминирано от по-голяма част от остарялото управление с мандат до идващия конгрес. Не разбирам упорството на някои некомпетентни по съответния проблем сътрудници. А може би е елементарно за схващане. Ако в този момент изберем отчасти ново управление, неподалите или в следствие отдръпналите оставки сътрудници твърдо остават до идващия конгрес. Иначе, в случай че изберем напълно ново управление и има регистриране на това новото управление от съда, твърдо си отпътува целия остарял ИК и президент още след конгреса, а мандатът на новото управление ще е 4 години, в случай че по този начин е дефиниран изборът в дневния ред на конгреса. Единствената разлика при двата разновидността (и при двата няма да има следващ конгрес, в случай че новоизбраното управление с мандат от 4 години бъде вписан в съда) и това, което сега е на дневен ред, да го назовем Вариант 3, а точно избор на отчасти ново управление с мандат за 7-8 месеца е, че можем да опитаме да спестим на БФС няколкостотин хиляди лв. за два поредни конгреса в границите на няколко месеца. Тези разновидности аз персонално ще го сложа на масата при идващото съвещание на Изпълкома.
 Николай Илиев: Костадинов президент на БФС? Нека не се майтапим с тази значима тематика...
Ники Илиев: Костадинов президент на БФС? Нека не се майтапим...

" Одит би трябвало във футбола ни, цялостна инспекция на всичко от-до "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР