Член на свързания с Кремъл дискусионен клуб Валдай обвини финансиста

...
Член на свързания с Кремъл дискусионен клуб Валдай обвини финансиста
Коментари Харесай

ISW: Политическите амбиции са заплаха за Кремъл

Член на обвързвания с Кремъл спорен клуб " Валдай " упрекна финансиста на групата " Вагнер " Евгений Пригожин, че преследва политически цели в Русия, които заплашват силите  в Бахмут. Руският политолог Алексей Мухин разяснява саркастичното известие на Пригожин от 11 март, че ще се кандидатира на президентските избори в Украйна през 2024 година

Това обобщава в дневния си разбор за обстановката на фронта в Украйна Институт за проучване на войната (ISW).

Мухин риторично попита дали Пригожин е уведомил съветския президент Владимир Путин за своите " президентски упоритости. "  Той твърди, че представянето на Пригожин като " пълководец " на частната военна компания (ЧВК) " Вагнер " " директно визира планирането и ръководството на бойните интервенции на щурмовите отряди ". Мухин също саркастично съобщи, че Пригожин е " перспективен политик ", който търси изкупителни жертви, които да бъдат упрекнати за огромните загуби на Вагнер измежду личния състав.

Той означи, че всички знаят, че съветското държавно управление заплаща за силите на Пригожин и техните муниции и съобщи , че отводът на Пригожин да признае поддръжката от стандартните съветски сили го отчуждава от други съветски командири на бойното поле. Мухин заключава, че Пригожин " е сложил бойците на Вагнер в заплаха от обграждане по време на предстоящата украинска контраофанзива " вследствие на дейностите си. Мухин съобщи, че Пригожин в този момент упорства съветските стандартни сили да " покрият фланговете му " и че съветските сили може да се наложи да загърбят неприязънта си към Пригожин, с цел да предотвратят по-нататъшни загуби на Вагнер в Бахмут.
 Пригожин желае да трансформира
Пригожин желае да трансформира " Вагнер " в войска с идеология, бореща се за правдивост

Бойците на " Вагнер " имат значима роля в съветската атака в Украйна

Атаката на Мухин против Пригожин е в сходство с оценката на ISW от 12 март, че съветското Министерство на защитата (МО) може съзнателно да разшири силите на " Вагнер " в Бахмут частично, с цел да провали политическите желания на Пригожин.

Обвиненията на Мухин също поддържат оценката на ISW, че Кремъл и съветското МО може да се пробват да обвинят Пригожин за забавеното движение на нахлуване в Бахмут и за огромните загуби измежду наемниците. Изявлението демонстрира по какъв начин Кремъл може да възприема спорните изказвания на Пригожин и неговата опасност за режима на Путин. ISW по-рано видя остри рецензии към Пригожин от милиблогъри като опозорения съветски офицер Игор Гиркин, само че изказването на Мухин е удивително заради съществуващата му връзка с кремълската институция, която е Валдайският клуб.

Пригожин евентуално индиректно отговори на обвиняванията на Мухин на 12 март, само че не понижи враждебната си изразителност към съветското МО. Пригожин отговори в границите на един час след изказването на Мухин, заявявайки, че обстановката в Бахмут остава " в действителност тежка " и че неговите " 550 опита " да достави муниции за Вагнер са били пренебрегнати.

Пригожин обаче акцентира, че военнослужещи, подчинени на съветското МО, са докарвали 12-15 коли, цялостни с муниции , на Вагнер в Бахмут от Запорожие, Донецк и Авдиевка. Пригожин означи, че " няма спор сред бойците на ЧВК " Вагнер " и бойците на съветското МО " и съобщи, че е убеден, че " Вагнер " ще продължи да получава сходни дарения заради другарските връзки с тези елементи. Пригожин съгласно известията се срещна с неназован пълководец на неуточнена съветска бригада.

Пригожин твърди, че е развил връзки с неуточнени стандартни сили, откакто са претърпели една година " изменничество " и декларира, че тези сили не покриват един от фланговете на " Вагнер ".

Блогър, обвързван с групата, също непосредствено отговори на коментара на Мухин, заявявайки, че до момента в който Пригожин просто " троли " за президентските си упоритости в Украйна, той не би трябвало да уведомява Путин за политическите си упоритости съгласно съветското законодателство.
 ISW: Бахмут е кулминационната точка на спора сред Пригожин и Кремъл
ISW: Бахмут е кулминационната точка на спора сред Пригожин и Кремъл

Путин от ден на ден избира лоялността пред компетентността

Блогърът в допълнение повтори изказванията на Пригожин, че " Вагнер " е в положителни връзки с стандартните сили, което в допълнение удостоверява, че изказванията на Пригожин от 12 и 13 март са в отговор на обвиняванията на Мухин.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да поставя старания за поддържане на значимостта на Чечня в съветската политическа и военна сфера. Кадиров се срещна с Путин на 13 март, с цел да обсъдят социално-икономическите достижения на Чечения и вътрешното развиване през 2022 година

Кадиров също употребява срещата, с цел да похвали триумфа на чеченските бойци в Украйна и акцентира, че чеченските бойци прилежно извършват заповедите на Путин и " се стремят да работят до дъно ", на което Путин отговори, като призна ролята на чеченските бойци и благодари на Кадиров.
 И Кадиров желае свои наемници
И Кадиров желае свои наемници

Той потегля по стъпките на Пригожин

Кадиров изглеждаше очевидно нервозен по време на срещата, евентуално показвайки, че изпитва забележителен напън да показа Чечня, себе си и своите войски на Путин в позитивна и продуктивна светлина.

В момента чеченските войски играят доста минимална роля на фронтовата линия в Украйна и наподобява основно организират настъпателни интервенции покрай Билохоривка, Луганска област, а другояче извършват задания по правоприлагането в тиловите региони на окупирана Украйна.

Следователно Кадиров може да се опасява, че губи благоволението на Путин, тъй като има доста малко какво да покаже по повод на чеченските бойни триумфи, и евентуално се е надявал да поправи и укрепи репутацията си по време на тази среща. Путин от своя страна евентуално се надява да окаже напън върху Кадиров да усили ролята на чеченските бойци в бойните интервенции заради продължаващите загуби както на групата Вагнер, по този начин и на стандартните съветски сили в продължаващите настъпателни интервенции в Украйна.
 Лукашенко лети и до Иран
Лукашенко лети и до Иран

Миналата седмица от беше и в Пекин

Беларуският президент Александър Лукашенко се срещна с ирански публични лица в Техеран на 13 март, с цел да разшири двустранното съдействие и да ускори смекчаването на глобите. Иранските държавни медии оповестиха, че Лукашенко се е срещнал с иранския президент Ебрахим Раиси, висшия водач Али Хаменей и първия вицепрезидент Мохамад Мохбер.

Раиси и Лукашенко подписаха осем съглашения за съдействие в областта на всестранното съдействие, търговията, превоза, селското стопанство и културата и означиха, че Беларус и Иран са утроили двустранния стокообмен през 2022 година спрямо 2021 година

Раиси по-специално съобщи, че съдействието с Беларус може да бъде метод и за двете народи да противодействат на глобите. Лукашенко постоянно е работил като васал на Кремъл в последните пътувания до непознати страни и визитата му в Техеран евентуално е част от по-широките старания на Кремъл да обезпечи продължаваща поддръжка от Иран в лицето на интернационалните наказания.

Иранските държавни медии оповестиха на 11 март, че Иран е финализирал договорка за закупуване на бойни самолети Су-35 от Русия, което демонстрира, че военните, политическите и икономическите съглашения сред Техеран и Москва не престават да се оказват взаимно преференциални и за двете страни.

Кремъл евентуално ще продължи да употребява въздействието на Лукашенко, с цел да задълбочи съдействието с Техеран.

Руските блогъри не престават да спекулират за бъдеща украинска контраатака в Южна Украйна, което допуска възходяща угриженост в съветското осведомително пространство по отношение на украинските бойни качества, защото съветските сили се придържат към настъпателни интервенции в Бахмут. 

Блогър, обвързван с " Вагнер " удостовери предходните оценки на ISW за украинската защита на Бахмут, потвърждавайки, че украинските сили пренасочват най-хубавата налична пехота на съветските сили към Бахмут, с цел да понижат способността на съветските сили да спрат всяко украинско нахлуване.

Блогърът твърди, че украинските сили ще могат да се насочат на юг и да се сблъскат с минимална съветска опозиция в Южна Украйна, за разлика от други региони на фронтовата линия. Друг блогър твърди, че украинските сили ще се насочат към Южна Украйна, тъй като " погубен Крим " има стратегическо значение, до момента в който " погубен Донбас " не.

Депутатът от Руската държавна дума Дмитрий Кузнецов съобщи, че украинските сили ще се насочат към моста на Керченския проток в Крим в траяла месеци акция за блокиране, сходно на Антоновския мост в Херсонска област, и прикани съветските сили бързо да развият война против дронове, с цел да защитят сериозните наземни линии на връзка, свързваща Крим с континентална Русия.

Законопроект на Държавната дума на Русия, целящ повишение на наборната възраст, допуска, че Кремъл не възнамерява да организира цялостна готовност в бъдеще. Държавната дума на Русия получи за разглеждане на 13 март законопроект, който ще приложи предлагането на съветския министър на защитата Сергей Шойгу за повишение на наборната възраст.

Законопроектът ще увеличи неотложно оптималната наборна възраст от 27 на 30 години, като в това време ще увеличи минималната наборна възраст от 18 на 21 години с едногодишно годишно нарастване сред 2024 година и 2026 година

Шойгу предложи нарастване на наборната възраст на съвещанието на борда на съветското Министерство на защитата (МО) на 21 декември 2022 година и от този момент съветски публични лица предложиха неуверени изказвания дали нарастването ще се ползва за идните цикли на наборна работа напролет и есента на 2023 година

Незабавното увеличение на оптималната възраст в законопроекта евентуално има за цел да разшири наборната възрастова граница, с цел да извърши част от непосредствените потребности на съветската войска от персонален състав в Украйна и по-късно след това да свие общите условия за наборна работа на съветското общество през идващите години. Постепенното увеличение на минималната наборна възраст значи, че тригодишни групи от евентуални съветски наборници всъщност ще получат отсрочвания от три, две и една година всяка, до момента в който групите от настоящата година, отговарящи на изискванията за набор, са изправени пред продължаващи изтощителни боеве в Украйна. Кремъл може да се пробва да защищити ново потомство руснаци от демографските и обществените въздействия на изтощителните боеве в Украйна, като изолира тези въздействия измежду едно потомство руснаци. Графикът, даден за свиването на наборната възраст, също може да подсказва, че Кремъл не чака войната в Украйна да продължи повече от идващите три години. Това препоръчано разширение на възрастовия диапазон за наборна военна работа е още едно последователно изпитание за генериране на сили много под цялостната готовност и демонстрира, че Кремъл към момента е мощно противоположен на вероятността за цялостна готовност.

Съобщава се, че съветската войска употребява новосъздадените " щурмови отряди " по разнообразни способи в разнообразни тактически обстановки. Украински офицер от запаса, който по-рано рапортува за хванат съветски боен справочник за новия " щурмов отряд ", заяви на 12 март, че съветските сили употребяват както официални непрекъснати щурмови елементи ( " взлом " ), по този начин и ad hoc краткотрайни щурмови отряди в Украйна.

Украинският офицер заяви, че съветските сили са интегрирали непрекъснати щурмови единици в структури на батальони, полкове и бригади и че техният размер варира от този на рота до този на интензивен батальон.

Съобщава се, че съветските сили събират краткотрайни щурмови отряди в границите на полк или батальон за съответни интервенции и не дават на тези краткотрайни отряди номер, име, избрана конструкция, елементарен пълководец или съответно въоръжение.

Съобщава се, че непрекъснатите съветски щурмови отряди имат избрани командири и най-често се състоят от един или два танка, няколко бронетранспортьора и 40 до 80 души личен състав.

Съобщава се, че съветските сили ще образуват краткотрайни щурмови отряди, с цел да реагират на обстановки, когато зародят, и тези формирования явно постоянно се отдръпват след първични загуби и страдат от обилни проблеми с връзката и координацията.

Съобщава се, че съветските сили са проектирали непрекъснати щурмови елементи, с цел да пробият украинските позиции и може да са ги моделирали след малкомащабната тактичност за нахлуване на групата Вагнер в региона на Бахмут.

Съобщава се също, че съветските сили са употребявали някои от тези непрекъснати щурмови единици за наказателни аргументи и са ги натоварвали принудително с проблематични и непокорни бойци, с цел да им отмъстят за неприятно държание.

Руската войска евентуално се пробва да концентрира боеспособни сили и съоръжение в непрекъснати формирования, подготвени да правят дребни офанзиви, като в същото време дистанцира мощно деградирали обединения от настъпателни интервенции от тактическо значение. Съобщава се, че съветските сили употребяват тези щурмови формирования, с цел да нападат добре укрепени украински позиции и да водят градска война.

Тези недоктринални формирования евентуално ще се борят да извършат механизирано нахлуване в открита околност в Украйна и съветските сили евентуално ги ползват за изискванията на актуалните фронтови линии, а не за някакви по-широки оперативни цели.
 Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на съветската експанзия
Украинската прокуратура: Най-малко 462 деца са станали жертва на съветската експанзия

Главният прокурор на Съединени американски щати посети Украйна

Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук удостовери, че Русия е депортирала нелегално 2161 украински сираци в Русия.

Украинското държавно управление преди този момент ревизира противозаконното депортиране на общо 16 207 деца в Русия , в това число тези, депортирани дружно със фамилиите им, и пресметна, че общият брой на децата може да е по-близо до 150 000.

ISW по-рано заяви за съветска документална поредност, проследяваща украински деца след осиновяване в съветски фамилии, която твърди, че съветски чиновници са " евакуирали " над 150 000 деца в Русия единствено от Донбас.

ISW продължава да прави оценка, че насилственото депортиране и осиновяване на украински деца е нарушаване на Женевската спогодба за попречване и наказване на закононарушението геноцид и евентуален формиран детайл на по-широка акция за етническо пречистване.

Подчинението на мобилизираните съветски военнослужещи на формированията на Донецката и Луганската национална република (ДНР/ЛНР) провокира възходящо неодобрение. Руски личен състав и родственици на военнослужещи от Курска, Свердловска, Пермска и Московска области разпространиха на 11 и 12 март видеообръщения до съветски публични лица и съветския президент Владимир Путин, в които се оплакват от подчинението си на формированията на ЛНР и ДНР.

ISW по-рано заяви, че формирования от минимум 17 съветски федерални субекта са пуснали видео тъжби, които се обръщат към разнообразни съветски водачи единствено през февруари и март, като доста от тези недоволства са свързани с неприятното качество на командването на ДНР и ЛНР.

Увеличаващият се % на публични недоволства наподобява е частично обвързван с напъните на съветското Министерство на защитата (МО) да интегрира формированията на ЛНР и ДНР в съветската войска, като им подчини активизирания личен състав.

Руското министерство на защитата евентуално се бори да отговори на недоволствата на съветския боен личен състав по отношение на неприятното командване на ДНР и ЛНР, защото неотдавнашните уволнения на командири на ДНР и ЛНР доведоха до забележителна реакция от страна на части от съветската ултранационалистическа общественост.

Руски милблогър твърди, че има висок % на дезертьорство измежду съветските сили на СПЕЦНАЗ в Украйна.

Блогърът твърди, че всички елементи на СПЕЦНАЗ в Украйна нямат задоволително личен състав, че даже командирите са дезертирали от тези елементи и че доста ветерани от СПЕЦНАЗ са се върнали да служат в съветските сили в Украйна след началото на частичната готовност, само че от този момент са дезертирали в огромен брой. Частите на СПЕЦНАЗ са едни от най-боеспособните сили в границите на съветската войска и регистрираният висок % на дезертьорство може да допуска, че непрекъснатите проблеми с персоналния състав измежду съветските сили в Украйна засягат елитните елементи в същата степен, както и неелитните елементи. ISW обаче не е следила удостоверение за високия % на дезертиране от SPETSNAZ.

Министерството на защитата на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) заяви, че има обилни районни разлики в % на съветските жертви в Украйна. Министерството на защитата на Обединеното кралство заяви на 12 март, че съветски военнослужещи от източните райони на Русия умират в Украйна с равнища на глава от популацията до четиридесет пъти от тези на съветския личен състав от Москва Сити.

Министерството на защитата на Обединеното кралство също по този начин съобщи, че има етнически разлики в равнищата на жертвите, като заяви, че казахското и татарското малцинство съставляват 75 % от жертвите измежду съветския боен личен състав от Астраханска област.

По-ранно следствие с отворен код на съветската работа на BBC и самостоятелния съветски издател Mediazona допуска, че доказаните съветски жертви в Украйна се случват по районни линии, за разлика от най-вече етнически.

Руските блогъри приканиха съветските публични лица да разширят напъните си за изпращане на налични в комерсиалната мрежа дронове на съветските сили, воюващи в Украйна. Руските милблогъри продължиха да подлагат на критика съветските публични лица за това, че не са изпълнили обещанията си да доставят дронове на съветските сили, както и че съгласно известията лимитират потреблението на дребни налични в комерсиалната мрежа дронове в интервенции в Украйна.

Руските блогъри също продължиха да възхваляват доброволческите групи за произвеждане на налични в комерсиалната мрежа дронове, най-вече квадрокоптери, със лични средства.

Руските милблогъри приканиха съветските публични лица освен да финансират напъните за произвеждане на налични в комерсиалната мрежа дронове, само че и бързо да разширят стратегиите за образование за ръководство на тези дребни дронове.

Известен съветски милблогър твърди, че съветските публични лица би трябвало да разширят тези препоръчани стратегии за образование до военно-патриотични стратегии, ориентирани към младежта, и да стартират да инструктират учебните заведения да оферират курсове за сглобяване и употреба на дронове.

Тези дребни налични в комерсиалната мрежа дронове нормално могат да носят потребен товар от един до четири кг и блогърите евентуално надценяват тяхната тактическа полза.

Руски източник, който твърди, че е обвързван с BARS (боен запас на страната), твърди, че съветското МО е спряло набирането на личен състав в BARS. Страница във Vkontakte, за която се твърди, че се ръководи от ветерани от BARS, твърди на 12 март, че съветското МО е издало заповед на 16 февруари, спряла набирането на личен състав в BARS до второ разпореждане.

Съобщава се, че формированията на BARS не са получили обещаната отплата от съветското МО, още една индикация, че МО може да изоставя напъните си да набира запаси посредством набиране на BARS.

Настоящите формирования на BARS обезпечават на съветските сили дребна бойна мощност в Украйна и RU MoD може краткотрайно да спре набирането на BARS, с цел да даде приоритет на напъните за криптомобилизация и идния пролетен цикъл на набор през април.

Руските окупационни чиновници не престават да вкарват нови разпореждания, с цел да обезсърчат и лимитират потреблението на украински език в просветителните институции в окупирана Украйна. Министърът на професионалното обучение на Запорожка област Елена Шапурова разгласи на 13 март, че администрацията ще приключи наложителното преподаване на украински в учебните заведения от 1 септември.

Шапурова твърди, че родителите ще могат да избират езика на образование за децата си, само че означи, че в случай че родителите изберат образование на съветски, тогава децата им няма да получават никакви указания на украински. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки съобщи на 13 март, че жителите, които считат украинския за собствен роден език, могат да учат украински най-много три часа седмично в учебните заведения в окупираната Запорожка област.

Балицки добави, че в случай че учениците откажат да учат украински, образователната им стратегия ще включва единствено образование по съветски език. Балицки се опита да формулира тези сурови ограничавания върху проучването на украински език като уважението на съветското министерство на образованието към украинския език и истинската просвета. Руските окупационни управляващи могат да употребяват отпуснатите три часа проучване на украински език, с цел да разпознават поданици с намерено проукраински настройки, с цел да подтиснат в допълнение украинската просвета и еднаквост и да консолидират контрола върху окупираните територии. Официалният окупатор на Запорожка област Владимир Рогов също разгласи на 11 март, че Московският държавен университет предлага безвъзмездни курсове по съветски език в окупирания Енергодар.

Украинските партизани повредиха железопътна линия в окупираната Херсонска област на 11 март. Украинският център за опозиция съобщи на 12 март, че украинската и татарска партизанска група " Атеш " са унищожили железопътна линия сред Абриковивка и Раденск, Херсонска област, в опит да попречат на съветските наземни логистични вериги за доставки. Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк съобщи на 13 март, че съпротивителното придвижване продължава да оказва помощ на украинските сили да държат под надзор съветските доставки.

Руските окупационни управляващи ускоряват правоприлагащите дейности в окупираните територии. Украинският център за опозиция заяви на 13 март, че съветските окупационни чиновници не са в положение да обезпечат сигурността на окупираните територии от партизански закани и да спрат групата Вагнер и силите на Ахмат от разграбване на имущество в окупираните селища - което съветските окупационни чиновници евентуално са се надявали да запазят за себе си. Центърът за опозиция съобщи, че съветските окупационни управляващи са поискали от Москва спомагателен полицейски личен състав, който да нападна украинските цивилни поради партизански настроения, вместо да се концентрира върху предотвратяването на грабежи от свързани с Русия групи.

Освен това Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) продължава да се насочва към етническите татарски общности и да арестува татари по хипотетични съмнения за " бойкот " в Крим и Херсонска област.

Руските окупационни управляващи се пробват да подобрят икономическите условия, като отразяват политиките, въведени след съветската окупация на Крим през 2014 година Рогов съобщи на 11 март, че окупационната администрация на Запорожка област основава свободна икономическа зона (СИЗ), с цел да засилва бизнес и капиталовата активност в района, политика, която Рогов твърди, че е прилагана и в окупирания Крим.

Рогов твърди, че окупационната администрация към този момент е въвела нулева данъчна ставка за производството и преработката на селскостопански и други хранителни артикули, както и неуточнени услуги в обществения, битовия и просветителния бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР