Член на руските въоръжени сили, участвал в нахлуването в Украйна,

...
Член на руските въоръжени сили, участвал в нахлуването в Украйна,
Коментари Харесай

Руснак, избягал от фронта, поиска политическо убежище в Испания

Член на съветските въоръжени сили, взел участие в нахлуването в Украйна, е изискал политическо леговище след кацане в Мадрид, оповестява The Guardian.

27-годишният Никита Чибрин твърди, че е прекарал повече от четири месеца в Украйна като част от 64-та обособена гвардейска мотострелкова бригада, поделение, упрекнато в осъществяване на военни закононарушения в региона на Киев през март.

Чибрин кацнал в испанската столица във вторник и бе арестуван в имиграционния център на летището. В телефонно изявление от летището в сряда вечерта Чибрин отхвърля да е забъркан в докладваните военни закононарушения на неговата част, като споделя, че не е стрелял " един път " с револвер, до момента в който е бил в Украйна.

Той декларира, че е припрян да свидетелства пред интернационалния съд за прекарванията си в Украйна. " Нямам какво да укривам ", споделя той. " Това е незаконна война, която Русия стартира. Искам да направя всичко по силите си, с цел да го накарам да спре. "

Чибрин споделя, че е решил да избяга от Русия, откакто е дезертирал от частта си в Украйна през юни. Според Чибрин той е споделил на командирите си, че се опълчва на войната на 24 февруари, първия ден от нахлуването. Твърди, че е бил отхвърлен от ранга си на армейски монтьор, откакто е проговорил и по-късно е получил задачата да прави физически труд.

" Заплашиха ме със затвор. В последна сметка моите командири взеха решение да ме употребяват като чистач и товарач. Бях подложен надалеч от бойното поле ", споделя той за времето си в Украйна.

The Guardian не съумява да ревизира без значение всички детайлности от историята му. Чибрин е дал документи и фотоси, показващи, че е бил дислоциран в 64-та обособена гвардейска мотострелкова бригада в Украйна.

Максим Гребенюк, юрист, който управлява основаната в Москва правозащитна организация Военен омбудсман, споделя, че Чибрин се е свързал с него през лятото. Гребенюк твърди, че Чибрин е приказвал за опълчването си на това, което Кремъл назовава своя " специфична военна интервенция " и желанието си да не се бие в Украйна.

Чибрин е вторият прочут съветски военнослужещ, избягал от страната след присъединяване в нашествието. През август Павел Филатиев, някогашен съветски парашутист, също избяга от страната, откакто написа записки, критикуващи войната.

Роден в Якутск, Източен Сибир, Чибрин се причислява към съветската войска през лятото на 2021 година " Не мислех, че ще вземам участие във война ", признава той, цитирайки финансовите усложнения като причина за решението си да се причисли към армията.

Той за пръв път е влезнал в Украйна със своя част на 24 февруари, пресичайки границата с Беларус. " Нямахме визия, че ще се бием в Украйна ", спомня си той. " Всички бяхме излъгани. "

Чибрин прекарва първия месец от нахлуването в село Липивка - на 50 км западно от Киев. През този интервал бригадата му е упрекната в екзекуция на цивилни в Буча и Андриевка, две села покрай Липивка.

Руският уебсайт за следствия iStories по-рано разгласява изповед на боец, който е бил част от частта на Чибрин, който признава пред камера, че е прострелял и умъртвил граждански в украинския град Андриевка, на по-малко от 8 км от Липивка.

След като украински публични лица идентифицираха 64-та обособена мотострелкова бригада като частта, окупирала Буча, съветският президент Владимир Путин я удостои с почетното звание " гвардейска " и я похвали за нейния " популярен подвиг и храброст ".

Чибрин твърди, че не е бил очевидец на пукотевица по време на престоя си в Липивка, само че признава, че неговият отряд постоянно ограбвал украински домове. " Ограбиха всичко, което имаше. Перални, електроника, всичко ", споделя той.

Той прибавя, че има " необятно публикувани клюки " измежду неговите приятели, че членове на неговия отряд са забъркани в полово принуждение и убийства на цивилни. Организация на обединените нации по-рано съобщи, че Русия е употребила обезчестяване и полово принуждение като част от своята " военна тактика " в Украйна.

Руските войски бяха принудени да се отдръпват от покрайнините на украинската столица през март. Чибрин споделя, че неговият отряд е бил изпратен в Бухаевка, град в североизточната част на Харковска област на страната.

Той разказва морала в своята част от самото начало, прекарано в Украйна, като " извънредно невисок ", потвърждавайки обширни медийни известия, които показват съветската войска като измъчвана от морални проблеми. " Всеки се опитваше да откри метод да се измъкне от армията. Но нашите командири ни заплашваха, че ще ни гръмнат, в случай че дезертираме. "

Чибрин споделя, че на 16 юни е съумял да избяга от Украйна, като се е скрил в камион, който се е отправил към Русия, с цел да вземе хранителни доставки.

След известно време той се свързва с правозащитната мрежа Gulagu.net, която му оказва помощ да напусне Русия по-рано този месец. Владимир Осечкин, ръководителят на Gulagu.net, удостовери, че неговата организация е помогнала на Чибрин да напусне Русия.

Чибрин споделя, че се надява да получи политическо леговище в Испания, цитирайки общественото си опълчване на войната като заплаха за здравето му, в случай че бъде изпратен назад в Русия.

В четвъртък вечерта Чибрин бе освободен от имиграционния център на летището в Мадрид, написа dnes.bg. Той споделя, че ще бъде настанен във краткотраен подслон за бежанци в испанската столица, до момента в който управляващите преглеждат молбата му за леговище.

Говорител на испанското вътрешно министерство отхвърли да разяснява случая, базирайки се на разпоредбите за интернационална протекция и риска от допустимо гонене на претендентите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР