Член на подкомисията по здравеопазване към Камарата на представителите на

...
Член на подкомисията по здравеопазване към Камарата на представителите на
Коментари Харесай

Политици в САЩ се интересуват защо Neuralink експериментира с хора, след провал при опитите с животни

Член на подкомисията по опазване на здравето към Камарата на представителите на Съединени американски щати твърди, че Американската организация по храните и медикаментите (FDA) е разрешила прибързано на компанията Neuralink на Илън Мъск да тества мозъчния си имплант върху хора. За проблеми с воденето на документи и контрола на качеството при опитите с животни в Neuralink се оповестява най-малко от 2019 година насам.

В момента Neuralink тества своето устройство, което разрешава компютрите да бъдат ръководени само със силата на мисълта върху хора. Миналата седмица компанията провежда предаване онлайн в обществената мрежа X, показващо първия неподвижен пациент с мозъчен имплант, който играе шах на компютър. Илън Мъск към този момент разгласи идващия артикул на Neuralink – Blindsight за възобновяване на зрението на слепите.

Представителят на демократите в Съединени американски щати Ърл Блуменауер изпрати писмо до FDA, в което показва загрижеността си, че организацията е пренебрегнала „ притеснителни доказателства “ за нередности при изпитванията върху животни, докладвани от 2019 година насам. Той упорства FDA да изясни по какъв начин отчетите за такива нарушавания са съвместими с решението на организацията да позволи тестванията на мозъчния имплант на Neuralink върху хора.

Блуменауер цитира отчети на Ройтерс, в които се разказват недоволства от чиновници за „ некачествено свършена работа “ по време на опити с животни заради късите графици, което води до излишно страдалчество и гибел на опитни маймуни. Персоналът е бил угрижен и за вероятни проблеми с качеството на опитите и чистотата на резултатите.

„ Тези хипотетични пропуски в спазването на общоприетите оперативни процедури евентуално заплашват хуманното отношение към животните и събирането на данни за опитите с хора. “

съобщи Блуменауер

FDA дава обещание да отговори на законодателя в най-скоро време. Говорител на FDA декларира, че по време на инспекцията си организацията не е разкрила нарушавания в Neuralink, които биха могли да застрашат сигурността на проучванията.

През последните години няколко компании започнаха да тестват своите мозъчни импланти върху хора. Компаниите Synchron и Blackrock Neurotech към този момент също съумяха да показват способността на пациентите да подхващат избрани дейности с мисълта си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР