Член на клетка на групировката Ислямска държава, който участвал в

...
Член на клетка на групировката Ислямска държава, който участвал в
Коментари Харесай

Доживотен затвор в САЩ получи член на Ислямска държава

Член на клетка на групировката " Ислямска страна ", който взел участие в скрит план за взимане на заложници, довел до обезглавяването на американски публицисти и филантропични служащи, беше наказан на пожизнен затвор през днешния ден от федерален съд в Съединените щати, заяви Ройтерс.

Съдия Т. С. Елис осъди 33-годишния Ел Шафи Елшейх на правосъдно съвещание в Александрия в щата Вирджиния.

Преди четири месеца правосъдно жури призна някогашния английски жител за отговорен по обвинявания, включващи взимане на заложници с съдбовен край и скрит план за ликвидиране. Той бе приет за отговорен през април. След шестседмичен правосъден развой и часове на разискване правосъдните заседатели стигнаха до заключението, че Елшейх е бил част от клетката на " Ислямска страна ", наречена " Бийтълс " поради британския им акцент, която обезглави американски заложници в Ирак и Сирия.

" Поведението на обвинения може да се опише единствено като ужасяващо, варварско, брутално и, несъмнено, незаконно ", съобщи арбитър Елис.

Елшейх, който е роден в Судан и отгледан в Лондон, е упрекнат в скрит план за убийството на четирима американски заложници: Джеймс Фоули, Стивън Сотлоф, Питър Касиг и Кайла Мюлър.

Журналистите Фоули и Сотлоф, както и филантропичният служащ Касиг, бяха обезглавени, а изтезанията им - снимани на видео. Мюлър била неведнъж изнасилвана от тогавашния водач на ИД Абу Бакр ал Багдади преди гибелта си в Сирия, настояват американски чиновници. Смъртта на тримата мъже беше доказана през 2014 година, а гибелта на Мюлър - началото на 2015 година.

" Нека тази присъда ясно покаже на всички, които се осмеляват да отвличат, изтезават или убиват американски жители в чужбина, че американското правораздаване ще ви откри, където и да се намирате, и че нашето държавно управление ще ви държи виновни за закононарушенията против нашите жители ", съобщи майката на Фоули след произнасянето на окончателната присъда.

Обвиненията против Елшейх, чието английско поданство бе отнето през 2018 година, планува смъртна присъда, само че американските прокурори авансово бяха уведомили английските управляващи, че няма да желаят налагането на смъртното наказване.

Друг член на терористичната клетка, Александа Коти, бе наказан на пожизнен затвор от американски арбитър по-рано тази година. Коти бе арестуван в Ирак от американската войска, след което бе превозен до Съединени американски щати, с цел да се изправи пред съда. През септември той се наградата за отговорен за убийствата на Фоули, Сотлоф, Касиг и Мюлър. Трети член на групата на име Мохамед Емуази почина при американо-британски ракетен удар в Сирия през 2015 година

Някои някогашни заложници, освободени от терористичната клетка след продължителни договаряния, свидетелстваха по време на правосъдните процеси за изтезанията, на които са били подлагани. Членове на фамилиите на починалите, също свидетелстваха.

На върха на своята мощност в интервала 2014-2017 година, " Ислямска страна " управляваше милиони хора и пое отговорност или въодушеви набези в десетки градове по света.

Лидерът ѝ Абу Бакр ал Багдади разгласи през 2014 година халифат, разпрострян се на една четвърт от териториите Ирак и Сирия, преди да бъде погубен при офанзива на американските специфични сили в Сирия през 2019 година, когато групировката към този момент бе изгубила огромна част от завзетите територии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР