Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник

...
Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник
Коментари Харесай

Сръбско жури дисквалифицира македонец в музикално риалити заради пеене на български

Член на журито в сръбски музикален формат дисквалифицира македонски участник за избора му на българска ария. Нещо повече, участникът беше съпоставен с ром за това, че е изпял песента на български, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Потърпевшият от случилото се е чаровният артист от Северна Македония Дарко Джорджески в последния епизод на музикалното предаване „ Zvezde Granda “. Дарко е извършил „ Моята загадка “ на Тоше Проески и „ Сен Тропе “ на българския поп фолк артист Азис. Получените за осъществяването му точки не му стигат за непосредствено прекосяване към идващия тур. Но това, което изненада всички в студиото, е коментарът на основателят на певческото шоу Саша Попович, предопределен за Джорджески.

„ Ти какъв си по народност? “, попитал креативният шеф Попович състезателят в риалитито, след което той дал отговор: „ Македонец “.

„ Е за какво тогава пееш на български? Това е дисквалификация, тъй като наруши правилото “, приключил Попович, след което в диалога се присъединили и останалите членове на журито.

„ Работата е елементарна, щом не е на роден език, тогава не би трябвало! Само ромите могат да пеят на всички езици. Не изпя тази ария както би трябвало “, сподели Драган Стойкович Босанац.

Друг от членовете на журито обаче, Александър Милич Мили, се застъпил за изпълнителя.

„ Подкрепям концепцията тук да се пее на всички балкански езици. Азис гостува при мен в „ Милиграм “ с забавна ария, само че настоя да пее на сръбски. Подкрепям това “.

Позицията на Мили незабавно била подкрепена от Вики Милкович, само че полемиката за езиците била прекратена от Попович, който споделил на претендентите: „ Добре, няма потребност да обсъждаме повече “.

Сърбия разраства от ден на ден реториката във връзка с курса си на доминиране над останалите балкански страни, като нейните шовинистични упоритости и начинания за налагане на лидерски позиции в района намират своята реализация, съгласно мнозина анализатори, в планове като „ Отворени Балкани “ и концепцията за „ Сръбски свят “. Не е загадка и близката връзка с нейната съседка Северна Македония, както във връзка с икономическите, по този начин и по геополитическите ползи, настояват специалисти по Балканите.

„ Zvezde Granda “ е сръбско спортно певческо шоу, основано от Саша Попович и продуцирано от Grand Production. Шоуто стартира да се излъчва през 2004 година по RTV Pink. През 2014 година „ Zvezde Granda “ се реалокира в Prva, а през 2022 година се завръща още веднъж в Pink.

БГНЕС напомня, че съвсем 440 000 сърби подписаха петиция с искане две малките екрани, сред които и проправителствената Pink, да изгубят лицензите си за лъчение на риалити излъчвания. За телевизионният канал е известно, че е под управлението на сръбския президент Александър Вучич и е напълно доминирана от курса, натрапен от него.

Не е изненада, че случилото се в предаването точно по тази телевизия следва реториката на сръбския президент по отношение на България, който неведнъж показва отрицателно отношение към страната и в голям брой свои изявления насочва нападки и намерено заяждане с нея. При откриването на първия магазин от веригата " Лидл " да вземем за пример Вучич съобщи следното: „ По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, само че този магазин е доста по-красив ". Изявлението му беше публикувано по всички медии, в това число и в държавната като водеща вест. При откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич предложи на закъснелия за церемонията неин общоприет шеф Артур Тан идващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. " Закъсняхте, тъй като кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път несъмнено ще извършите по-добър избор “, сподели Вучич. Твърденията му пък, че „ по всички стопански индикатори Сърбия изпреварва България “, са намерено и потвърдено манипулиране на цифрите.

Случилото се е просто следващият опит за въздействие на Сърбия върху македонската ѝ съседка в един толкоз сензитивен въпрос като разногласието за езика сред нея и България, както и следване на разказа за антибългарска изразителност и държание. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР