Член на Европейската южна обсерватория (ESO) в Ла Сия, Чили

...
Член на Европейската южна обсерватория (ESO) в Ла Сия, Чили
Коментари Харесай

Червените спрайтове и небесното сияние на тази снимка изглеждат нереално красиви

Член на Европейската южна обсерватория (ESO) в Ла Сия, Чили съумя да снима два извънредно неуловими атмосферни феномена в фотография, която умерено би могла да откри място и измежду шедьоврите на изобразителното изкуство.

Вдясно на фотографията можете да видите червени спрайтове, снимани за първи път през 1989 година Те се свързват с гръмотевичните стихии и съставляват електрически разряди (досущ като мълниите). Вместо да отиват към повърхността на земята обаче, те се насочват нагоре към атмосферата и доближават съвсем до ръба на космоса (на към 50-90 км над повърхността). Червеният цвят се дължи на взаимодействащия с електрическите заряди азот.

Другият впечатляващ феномен е небесно зарево. То още веднъж е вследствие от електрическите разряди, само че се образува по по-различен метод. Неговият зелен/червен нюанс се основава от развой, прочут като рекомбинация. Кислородът и азотът могат да изгубят електрони денем поради слънчевата светлина. С течение на времето си ги възвръщат и те излъчват светлина през нощта. В изключително мрачните нощи този развой може да бъде следен и с невъоръжено око.

И в случай че тези два феномена не са ви задоволителни, на фотографията има и метеор.

Истински шедьовър, нали?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР