Член 5 от Вашингтонския договор е същността на НАТО и

...
Член 5 от Вашингтонския договор е същността на НАТО и
Коментари Харесай

Столтенберг: Взаимната защита е сърцевината на НАТО, изявления срещу това подкопават сигурността на Алианса

Член 5 от Вашингтонския контракт е същността на НАТО и всяко съмнение, че няма да бъде прибавен, подкопава сигурността на всички съдружници и на военнослужещите на фронта. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на днешната среща на министрите на защитата от алианса в Брюксел.

Не би трябвало да подхождаме с разделяне към Европа от Северна Америка, прикани той. Неевропейските съдружници харчат 80 на 100 от средствата за защита на алианса, означи генералният секретар.

По неговите думи е належащо повишение на разноските за защита и страните от пакта са на прав път.

Миналата година отчитаме 11 на 100 нарастване на военните разноски на съдружниците от Европа и Канада, тази година чакаме 18 страни от НАТО да реализират задачата за военни разноски, равни на 2 на 100 от техния Брутният вътрешен продукт. Общо европейските съдружници харчат 280 милиарда $ за защита, това е две на 100 от общия им Брутният вътрешен продукт, колкото е минималното условие, уточни Столтенберг.

В отговор на върос за потребността от отделяне на европейски нуклеарни сили той настоя да не се пристъпва към промени на настоящите правила, тъй като това би довело до комплициране. Ядрените сили на НАТО би трябвало постоянно да бъдат ефикасни, имаме процедури за ръководство, сподели той.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР