Член 5 от устава на НАТО е свещен дълг. С

...
Коментари Харесай

Байдън обеща безусловна подкрепа за НАТО и защитата на Европа

" Член 5 от устава на НАТО е заветен дълг. " С тези думи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън през днешния ден още веднъж ясно даде да се разбере, че генерално ще ревизира политиката на своя предходник Доналд Тръмп във връзка с американските задължения към Северноатлантическия алианс и отбраната на Европа от въоръжено нахлуване. Във въпросния текст от устава на НАТО е записано, че офанзивата против една страна членка се приема като експанзия против целия алианс. Предишният американски президент обаче неведнъж поставяше под изискване уговорката на Вашингтон във връзка с отбраната на тези страни, които не извършват прецизно финансовите си задължения и не отделят задоволително средства за своите армии. Още на срещата на високо ниво на НАТО в Уелс през 2014 година страните членки се договориха последователно да усилят бюджетите си за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт - нещо, което доста страни към момента не са постигнали.

В момента Байдън е на първата си публична обиколка в Европа, а през днешния ден взе участие в публична среща на върха с водачите на страните - членки на НАТО, в Брюксел. " Искам да е ясно: НАТО е сериозно значима за американските ползи. Ако тази организация не съществуваше, щеше да се наложи да я основем ", разгласи Байдън малко след идването си в централата на алианса, където беше посрещнат от неговия ръководител Йенс Столтенберг. И добави: " Искам цяла Европа да знае, че Съединени американски щати са тук. "

Основната цел на Байдън в НАТО е да накара останалите страни членки да работят по-сплотено във връзка с заканите, отправяни от страна на Русия и все по-често от Китай. " Имаме пред себе си нови провокации. Русия не работи консистентно, както се надявахме, също важи и за Китай ", разяснява американският президент.

Същото сподели и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който категорично акцентира, че актуалната среща е " нова страница в трансатлантическите връзки " и че страните членки вкупом към този момент са повишили с 260 милиарда $ бюджетите си за защита през последните 7 години. " Не влизаме в нова студена война, а Китай не е наш съперник, нито зложелател. Но би трябвало да посрещнем дружно, като алианс, провокациите, които възходът на Китай насочва към нашата сигурност ", сподели Столтенберг.

Той означи, че Китай се доближава от ден на ден и повече до територията на натовските страни. " Виждаме ги в киберпространството. Виждаме ги в Африка, в Арктика. Също по този начин ги виждаме да влагат интензивно в нашата сериозна инфраструктура и да се пробват да я управляват. Видяхме и полемиките за 5G, Huawei ", продължи генералният секретар на НАТО, добавяйки, че допреди 18 месеца Китай не е участвал в документите на алианса по никакъв метод. Според Столтенберг е притеснително, че въоръжените сили на Пекин вземат участие във от ден на ден взаимни учения с Русия, организират хакерски атаки и бързо построяват най-многочисления военен флот в света.

По отношение на Русия генералният секретар на НАТО означи, че " връзките са в най-ниската си точка от времето на студената война ", като главната причина за това е агресивното държание по отношение на прилежащи страни като Украйна и Грузия. " Но също по този начин хакерски атаки, хибридни дейности, отравяния, в това число по отношение на хора в съюзнически страни ", посочи Столтенберг. Затова той приветства опцията за съвещания сред съдружниците преди срещата на американския президент Джо Байдън с съветския му сътрудник Владимир Путин, която е планувана за сряда в Женева. Според генералния секретар на НАТО обаче каналите за разговор с Кремъл въпреки всичко би трябвало да останат отворени. " Диалогът не е симптом на уязвимост, а на мощ. Докато сме обединени, до момента в който сме мощни, бихме могли да беседваме с Русия ", означи той и добави, че контролът над въоръженията ще бъде значима тематика на актуалната лидерска среща.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР