Чл.-кор. Вежди Рашидов дари днес бюст на акад. Антон Дончев

...
Чл.-кор. Вежди Рашидов дари днес бюст на акад. Антон Дончев
Коментари Харесай

Вежди Рашидов дари бюст на Антон Дончев за бъдещия музей на БАН

Чл.-кор. Вежди Рашидов подари през днешния ден бюст на акад. Антон Дончев за бъдещия музей на Българска академия на науките. Това се случи по време на днешното съвещание на Събранието на учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките и единствено дни след отбелязването на годишнината от гибелта на огромния публицист Антон Дончев. Дарителският жест на Рашидов бе посрещнат с признателност от сътрудниците му.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски поздрави особено известния ваятел, като изрази вяра музеят скоро да бъде открит. В него ще се съхраняват изключителни достижения на хората, които са градили и градят престижа на Академията като средище на науката и духа.

„ Отдавна обсъждаме с акад. Ревалски концепцията за музей на Българска академия на науките. Трябва да имаме памет за работата, делата, достиженията и гения на тези учени, персони, създатели, които са мотора на публичното развиване. Академията е най-старата институция в модерна България и е горделивост за всяка уважаваща себе си нация. Изваях портрета на акад. Антон Дончев с огромно ентусиазъм, тъй като с този скулптор на думите и будител на нацията ме свързваше доста близко другарство. Днес с наслада подарявам творбата си за бъдещия музей на Българска академия на науките и имам вяра, че в залите му ще се съхранява паметта на поколенията за тези персони, без които историята, науката и духа на България нямаше да са същите “, съобщи Вежди Рашидов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР